Băsescu întrebat cine răspunde dacă reducerea cheltuielilor eşuează: Guvernul şi Parlamentul

Şeful statului a fost întrebat, joi, la Cotroceni, cine îşi asumă răspunderea dacă programul de măsuri convenit cu FMI pentru reducerea cheltuielilor publice, anunţat de el, eşuează, preşedintele nominalizând, ca răspuns, Guvernul şi Parlamentul şi precizând că între cele două există un parteneriat.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Băsescu întrebat cine răspunde dacă reducerea cheltuielilor eşuează: Guvernul şi Parlamentul

Băsescu întrebat cine răspunde dacă reducerea cheltuielilor eşuează: Guvernul şi Parlamentul (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Întrebat dacă în pofida acestor reduceri ale salariilor în sistemul bugetar şi ale pensiilor este posibil ca peste câteva luni să existe şi o creştere a fiscalităţii, preşedintele a spus că inclusiv în scrisoarea Fondului există o astfel de menţiune şi că aceasta este posibilă. "Dacă aţi văzut şi în scrisoarea Fondului este o astfel de menţiune care spune dacă programul nu se duce la îndeplinire se recurge la măsura cu care de fapt a venit Fondul la Bucureşti - creştere de fiscalitate şi reducere în sectorul bugetar", a spus preşedintele.

"Iniţial s-a discutat de creştere TVA şi cotă unică şi reducere cu 20% a salariilor în sectorul bugetar. Aceasta a fost discuţia", a adăugat preşedintele.

El a spus că în condiţiile în care va fi respectat programul, nu se va pune problema de creştere a TVA şi a cotei unice.

"Dacă programul eşuează, cu certitudine da (se va pune problema creşterii fiscalităţii, n.r.) Eu cred că dacă pierdem trenul realizării acestui program de reducere a cheltuielilor intrăm într-o spirală care este foarte rea. De aceea apreciez că suntem într-un moment în care ne cam decidem soarta chiar dacă nu suntem într-o situaţie extrem de dificilă încă. Ţara încă are finanţare, este credibilă pe pieţe şi când se duce singură fără FMI, fără să ia bani numai de la FMI, deci încă suntem într-o situaţie în regulă", a spus preşedintele.

El a adăugat că de aceea a şi spus în ultima declaraţie că acest program nu este unul al Fondului ci un program stabilit cu Guvernul cu Banca Naţională şi cu Preşedinţia, asumat ca fiind soluţia corectă.

"O mărire de fiscalitate fără a analiza cheltuielile din interiorul bugetului bolnav nu făcea decât să perpetueze boala şi să existindă metastazele din interiorul bugetului", a mai spus preşedintele.

Întrebat cine îşi asumă răspunderea în cazul în care acest program eşuează, preşedintele a spus că este vorba despre Guvern, pentru că acesta trebuie să pună programul în aplicare.

Întrebat dacă nu îşi asumă responsabilitatea şi el ca şef al statului care a anunţat acest program preşedintele a răspuns: "Păi trebuie să ne uităm la atribuţiuni. Preşedintele poate face anunţuri, nu poate tăia salarii".

El a adăugat apoi că răspunderea va aparţine de fapt şi Guvernului şi Parlamentului. "Guvern şi Parlament, pentru că este un parteneriat aici. Dacă Parlamentul nu aprobă legislaţia de care Guvernul are nevoie pentru a pune în aplicare programul...", a completat preşedintele.

Întrebat în continuare dacă totuşi oamenii vor crede în cifrele pe care le anunţă şeful statului şi pe care poate le va anunţa şi premierul Boc şi dacă totuşi acestea nu vor avea rezultate preşedintele a răspuns reporterului: "Aveţi nevoie de o banderolă, jos cu s-a stabilit cine demisionează? Mulţumesc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici