Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la prezentarea unui raport privind situaţia romilor, că aceştia nu sunt respinşi de societate şi a menţionat că mulţi români apreciază obiceiurile, cântece şi soliştii acestei etnii, el dându-l ca exemplu pe Adi Minune.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor

Băsescu: La 99% dintre români le plac cântecele, nunţile, soliştii şi manelele romilor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Altă zonă în care trebuie depus efort de educare, este cea legată de obiceiurile care sunt dincolo de legalitate - fete căsătorite la 10 ani, la 11 ani, la 9 ani, la 12 ani... nu pledez pentru asimilare. Pledez pentru păstrarea obiceiurilor. Cred că la 99% dintre românii care nu aparţin unei etnii, le plac cântecele romilor, le plac nunţile făcute de romi, le place să audă, poate nu 99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă mă gândesc de la Adi Minune până la oricine, le plac manelele... Deci nu este o respingere în societate a ceea ce provine de la romi", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, pentru progresul romilor, trebuie ca şi această comunitate să recunoască anumite responsabilităţi, nu numai statul.

"Ori recunoaştem o dublă responsabilitate a statului şi a minorităţii, ori, dacă nu suntem dispuşi să recunoaştem această dublă responsabilitate pentru o evoluţie pozitivă a minorităţii, vă asigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortite eşecului", spune Băsescu.

De asemenea, şeful statului a ridicat şi problema romilor din străinătate. "În zona externă, unde toţi, de la mine până la orice alt demnitar, atunci când primim semnale de insatisfacţie a omologilor noştri din UE, spunem da, sunt cetăţeni români şi ferească Dumnezeu ca un demnitar să nu spună că e cetăţean român. Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, mergeţi la Oslo, mergeţi la Roma, mergeţi la Milano, minoritatea romă este prezentă în orice colţ, în faţa oricărui muzeu şi nu ca să intre în muzeu", a mai spus Băsescu.

El a mai spus că, potrivit Raportului Comisiei prezidenţiale privind riscurile sociale şi demografice, rezultă "fără niciun dubiu" că minoritatea romă este în epicentrul riscurilor sociale şi că soluţiile de prevenire e deprecierii stării socliale în cazul acestei minorităţi sunt cu mult diferite faţă de orice altă analiză legată de populaţia română.

"Vă spun că, până când minoritatea romă nu va fi conştientă de propria ei responsabilitate pentru a ieşi din situaţia dificilă , putem să scriem încă zeci de rapoarte guvernamentale. Putem mări oricât ajutorul financiar, putem mări oricât alocaţiile sociale, până când minoritatea romă nu va fi ea însăşi conştientă că are responsabilităţi faţă de ea însăşi, probleme vor dăinui, banii se vor cheltui cu eficienţă minimă şi cu progrese minime", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a arătat că marea problemă a comunităţii rome este legată de veniturile romilor şi de poziţionarea acesteia în societate.

"Niciodată veniturile romilor nu vor putea creşte până când nu vor fi angajaţi în câmpul muncii şi niciodată nu vor putea fi angajaţi în câmpul muncii până când nu vor fi angajaţi până când nu vor merge la şcoală. Cheia evoluţiei pozitive a minorităţii rome este să-şi trimită copii la şcoală", a mai afirmat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici