- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Legea prin care se pot delega atribuţii ale primarilor, corectă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că legea prin care se pot delega atribuţii ale primarilor este corectă, iar un edil va delega responsabilitatea în măsura în care va avea încredere în aparatul său, şeful statului adăugând că se reduce "spectacolul arestărilor".
Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, răspunzând unei întrebări, că în toate cele 20 de zile, plus cele trei zile în care a stat la Consiliul Legislativ, deci 23 de zile lucrătoare, nu a existat nicio observaţie cu privire la această lege, nici de la Parchete şi nici de la ANI. "Această lege, înainte de promulgare, a făcut obiectul unor discuţii în rândul consilierilor", a mai spus Băsescu, precizând că el avea cea mai mare experienţă în administraţia locală, prin mandatele la Capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Am considerat că promulgarea legii este corectă şi că legea este corectă", a declarat Traian Băsescu, adăugând: "Sigur, se reduce spectacolul, dacă nu mai ai primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, din ce să trăim dacă nu avem spectacolul arestărilor?".
Şeful statului a menţionat că marea problemă este cea a responsabilităţilor, pentru că un primar va delega responsabilitate în măsura în care va avea încredere în aparatul lui şi a recunoscut că, în calitate de primar general, a avut foarte multe plângeri penale, pe acte care vizau restituirea, fie de case, fie de terenuri. "Toată răspunderea era a primarului, pentru că primarul semnează documnentele de restituire, mai ales după ce a intrat Legea 10. (..) Nimeni nu chema pe altcineva, decât pe primar, să dea declaraţii (..) în condiţiile în care aveai senzaţia că proprii tăi funcţionari, ştiind că nu sunt responsabili şi nimeni nu le face nimic, pentru că scrie la lege că primarul semnează şi răspunde, mergeau cu BMW-ul, iar primarul semna. Şi erau funcţionari. Totul se aranja la nivelul funcţionarilor", a comentat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai povestit că, în calitate de primar, dimineaţa, la intrarea în birou, "ţi se puneau vreo două teancuri, de nu te vezi după ele, cu autorizaţii de construire, cu dispoziţii de retrocedare, cu avize, care toate au în spate lucrul funcţionarilor, dar singurul care răspundea era primarul".
El a mai spus că nu s-a găsit niciodată formula de a fi reprezentat în instanţă de cosilierii juridici ai Primăriei, întotdeauna fiind obligat să angajeze avocaţi. "Este adevărat, eu am venit în politică şi cu ceva bani, şi cu Audi 80, şi cu apartament cu patru camere, dar sunt primari care vin în politică cu apartament cu două camere, au câştigat , nu au bani pentru avocaţi, în schimb, sunt târâţi prin toate reclamaţiile", a mai spus Traian Băsescu.
El a precizat că "măsura este corectă", şi "se face un transfer de responsabilitate exact către cel care îi furnizează, primarului, dispoziţia de restituire". "Primarii riscă să fie victime sigure şi cu acuzaţii de corupţie, dacă semnează acte fără să aibă un aparat perfect în ceea ce priveşte semnătura pe care o dau, să fie perfect acoperiţi", a afirmat preşedintele, adăugând că el a avut "baftă", dar l-a costat foarte mult să plătească avocaţii.
"Imaginaţi-vă numai câte case s-au restituit pe Legea 10 în Bucureşti şi câte plângeri penale am primit de la chiriaşi care reclamau pur şi simplu că actele proprietarilor sunt false", a afirmat Traian Băsescu.
El a reiterat faptul că este o măsură corectă şi a dat asigurări că "vor fi primari care delega foarte mult şi primari care vor delega foarte puţin, în funcţie de experienţa pe care o au şi încrederea în aparatul său". "Problema este dacă vor fi suficienţi viceprimari care să îşi asume, în numele primarului, responsabilitatea de a semna titluri de proprietate, pentru că legea nu s-a modificat şi responsabil este primarul, în Legea 251. Dacă delegă, transferă din responsabilitate, dar niciodată toată", a spus el.
Preşedintele a comentat şi afirmaţiile potrivit cărora ceea ce nu au reuşit în marţea neagră, s-a făcut acum, prin această lege. "Nu, nimeni nu-i scuteşte pe cei care au făcut infracţiuni, până acum, de întâlnirea cu procurorii DNA", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului s-a referit şi la autorizaţile de construcţie, arătând că a semnat foarte multe astfel de autorizaţii, ca primar, pentru că era o perioadă de boom imobiliar. "Când vedeţi cădiri schimonosite, să ştiţi că primarul habar nu a avut cum arăta, dar în comisia de urbanism, erau nişte băieţi care ştiau exact şi cum va arăta, şi cu câte etaje depăşeşte nivelul maxim din planul de urbanism general, şi cu câte procente depăşeşte procentul de ocupare a terenului, şi tot ei au dat autorizaţii să se facă clădiri cu multe etaje şi fără garaje subterane. De ce nu ar semna arhitectul şef care vine şi îi dă autorizaţia, la semnat, de ce nu şi-ar asuma responsabilitatea?", a mai comentat Băsescu.
"Gândul" notează că declaraţia lui Băsescu vine în contextul în care "la două luni după ce şi-au votat o superimunitate faţă anchetele DNA şi ANI, pe 11 februarie 2014, tot într-o zi de marţi, parlamentarii au aprobat modificarea legii administraţiei publice cu efecte similare".
"Legea a fost în aşa fel modificată încât şefii de Consilii Judeţene şi primarii nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interes. Altfel spus vor putea să dea contracte publice către propriile firme sau firmele rudelor. Modificarea legii prevede că primarii şi şefii de CJ-uri pot delega atribuţiile de serviciu către funcţionarii publici din subordine. Experţii consultaţi de gândul spun că această lege îi ajută pe baronii locali să evite dosarele de corupţie. Senatorul Darius Vâlcov care, alături de Gabriela Firea, a iniţiat legea spune că intenţia sa nu a fost să îi scape pe primari de dosare, ci doar să le fluidizeze munca", notează "Gândul".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO