- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.09.2011, 22:21)
- Miruna Badea ,
Băsescu: Prejudicii pentru ce se întâmplă cu o rachetă în afara spaţiului României, răspunderea SUA
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri că, potrivit tratatului cu SUA pe tema scutului, eventualele prejudicii sunt în responsabilitatea SUA pentru orice se întâmplă în afara României.
Urmărește
105 afișări
Băsescu: Prejudicii pentru ce se întâmplă cu o rachetă în afara spaţiului României, răspunderea SUA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele a explicat că Acordul încheiat cu SUA are prevederi legate de protecţia mediului şi a cetăţenilor, dar şi legate de răspundere.
"Răspunderea... Ce se întâmplă pe teritoriul României este în răspunderea statului român. Ce se întâmplă în afara teritoriului, spaţiului aerian al României, este în responsabilitatea SUA", a explicat Băsescu la TVR1.
El a exemplificat, spunând că se referă la situaţia în care s-ar putea ca o rachetă lansată de la Deveselu să cadă pe teritoriul unui alt stat.
"La lansarea unei rachete poate să rezulte căderea în afara teritoriului României a unor elemente ale rachetei. Eventuale prejudicii sunt în responsabilitatea SUA pentru orice se întâmplă în afara României. Ce se întâmplă pe teritoriul României este în responsabilitatea României", a subliniat preşedintele.
Traian Băsescu a mai spus că tratatul prevede şi "un angajament clar al SUA de a apăra România împotriva atacurilor şi ameninţărilor cu rachete antibalistice".
El a spus că baza de la Deveselu se află sub jurisdicţie românească. "Este un element de echilibru între declanşarea eventualelor lovituri - care este în responsabilitatea SUA - şi legislaţia sub care acţionează, care este românerască", a spus preşedintele.
Totodată, şeful statului s-a referit şi la problema costurilor pe care le va presupune amplasarea elementelor antirachetă la Deveselu.
"Costurile pentru instalarea echipamentului le suportă SUA. Costurile cu funcţionarea bazei, atât cât va fi utilizată de partea americană şi de partea română revin partajat, funcţie de proporţia utilizată de fiecare", a spus preşedintele.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, în 13 septembrie, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.
Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.
SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe