Video Bebeluşii externaţi miercuri de la Grigore Alexandrescu arată "de parcă nu li s-a întâmplat niciun necaz"
Starea celor doi gemeni care au fost externaţi miercuri este bună, sunt doi copii normali şi arată de parcă nu li s-a întâmplat niciun necaz, dar vor fi monitorizaţi încă mult timp, cazul lor fiind unic probabil în lume, a declarat managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu.
"Leziunile sunt vindecate, iar toate analizele sunt foarte bune. Din păcate, nu ştim nimic despre posibile leziuni interne. Toate analizele privind organele interne respectiv plămâni, rinichi, ficat sunt bune. Dar asta nu înseamnă că nu ar putea fi unele probleme", a spus, miercuri, Dan Enescu.
Acesta a subliniat că este un caz fără precedent, neputându-se compara situaţia cu altele din străinătate.
"Din păcate medicii români nu au putut să compare situaţia acestor micuţi cu alte cazuri din străinătate întrucât cazul este fără precedent. Nu am avut cu ce să comparăm starea şi evoluţia copiilor. Am încercat să ne bazăm strict pe rutina profesională în acest domeniu, chiar dacă nu am îngrijit niciodată prematuri cu arsuri atât de profunde. Cel mai greu moment a fost atunci când au fost aduşi. Erau bebeluşi cu numere de la 1 la 8 şi atât", a precizat profesorul Dan Enescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Medicii nu aveau nici măcar foile de observaţii, deoarece aceste documente au ars în incendiu, astfel că nu au putut afla nimic despre suferinţele bebeluşilor sau despre tratamentul primit.
"Primele 72 de ore au fost cele mai dificile. Am primit opt copii numerotaţi de la 1 la 8. Nu ştiam nimic despre ei. În primele ore a murit un bebeluş, apoi, în câteva zile, altul - cel despre care s-a spus că a murit şi apoi că trăieşte, iar apoi a decedat. Aceşti copii au suferit mult. Bebeluşii aveau icter post natal, culoarea schimbată, apoi erau coloraţi din cauza monoxidului de carbon şi cu pielea arsă. Ne-au ajutat foarte mult medicul Toma şi asistentele de la Maternitatea Giuleşti cu care am refăcut fişele şi istoricul fiecărui bebeluş", a mai spus Enescu.
Medicul a făcut referiri şi la stresul naşterii şi la dificultatea adaptării la viaţa extrauterină, factori care afectează bebeluşii în primele zile şi care s-au alăturat celui provocat de incendiu.
"Bebeluşii suferă de stresul naşterii şi al adaptării la viaţa extrauterină prin care trec toţi copiii. Apoi, stresul incendiului, stresul la fum, stresul la perfuzii. Sistemul nervos se dezvoltă la doi - trei ani. Sperăm ca aceste suferinţe să nu fi marcat bebeluşii', a declarat medicul Dan Viorel, şeful Secţiei de nou-născuţi.
Acesta a spus că saturaţia plămânilor gemenilor externaţi era de sută la sută, ei respirând fără aparate, dar că pe viitor pot apărea probleme la nivelul ficatului sau al rinichilor.
"Nu au fost probleme cardiologice. Totuşi, cea mai mare problemă apare din cauza hipoxiei de început, adică din cauza lipsei de oxigenare a creierului", a explicat medicul.
Totodată, medicii au subliniat că niciun adult nu ar fi putut scăpa dacă ar fi avut arsuri atât de grave precum bebeluşii.
"Nu ştim cum i-a scăpat Dumnezeu dintr-un accident din care nu prea poate scăpa nimeni, nici măcar un adult. Să stai la 200 de grade Celsius, într-un fum extrem de toxic, care provenea din arderea plasticelor, aşa cum a fost cel din maternitatea Giuleşti...", au susţinut aceştia, ei adăugând că micuţii au avut nevoie de cele mai bune condiţii, în situaţia în care nici medicii nu ştiau la vremea respectivă ce însemna "cel mai bine".
Medicii au spus că pot apărea tulburări severe în viitor, motiv pentru care vor monitoriza copiii şi după externare.
Ceilalţi trei copii care au rămas sub tratament la Spitalul "Grigore Alexandrescu" sunt staţionari. Doi dintre ei ar putea părăsi spitalul în următoarele două săptămâni întrucât mai au leziuni externe. Cel de-al treilea bebeluş este încă micuţ, având 1,500 kilograme, astfle că el va mai rămâne spitalizat.
În 16 august, au fost aduşi la Spitalul Grigore Alexandrescu opt bebeluşi din secţia de ATI a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit un incendiu. Trei bebeluşi au murit atunci pe loc.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis o anchetă în cazul incendiului din Secţie de terapie intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, fiind arestată asistenta medicală, responsabilă cu supravegherea bebeluşilor, alte persoane fiind puse sub acuzare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO