Belgia, Olanda, Germania, Israel, dispuse să preia pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv

Belgia, Olanda, Germania, Israel şi-au exprimat intenţia să preia o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceştia să fie transportaţi, în principal, cu avioanele Spartan ale Ministerului Apărării Naţionale, România având în prezent 51 de paturi pentru arşi din care jumătate au ventilaţie.

Urmărește
6039 afișări
Imaginea articolului Belgia, Olanda, Germania, Israel, dispuse să preia pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv

Declaraţiile au fost făcute, joi, la Palatul Victoria, de secretarul de stat în Ministerului de Interne Raed Arafat şi de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care au precizat că bolnavii care au arsuri pe o suprafaţă mare a corpului au nevoie de paturi dotate cu un sistem de ventilaţie mecanică.

"Numărul este de 51 de paturi la nivel de Bucureşti şi 300 de paturi de chirurgie plastică. (...) Sunt pacienţi care, în mod normal, sunt consideraţi cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obişnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situaţie atipică şi, pentru nivelul şi capacitatea României, numărul de pacienţi care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (...) Nicio ţară, asta îmi spunea colegul nostru francez şi colegii israelieni, nicio ţară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienţi deodată", a declarat Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.

La rândul său, Raed Arafat a anunţat că mai multe ţări din Europa s-au oferit să găzduiască şi să trateze pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv.

"Noi am intrat în legătură cu mai multe ambasade pe parcursul ultimelor zile şi colegi din ţări, mai ales europene, din jurul nostru şi am primit oferte de primire a pacienţilor în spitale de arşi. Era destul de greu, pentru că spitalele şi paturile de arşi, în orice ţară, sunt foarte bine numărate şi păstrate pentru capacitatea naţională. Şi, totuşi, avem ţări care ne-au oferit un număr de paturi şi pot să dau exemplu Belgia (...), Olanda, avem legătură deja cu Germania şi mai sunt alte ţări care analizează să ne acorde sprijin, mai mult pentru decongestionarea situaţiei de aici", a menţionat el.

Selecţia bolnavilor va fi făcută de echipele medicale din statele care şi-au exprimat disponibilitatea de a prelua pacienţi, precum şi de medici români, iar alegerea persoanelor rănite se va face în funcţie de anumite criterii.

"Selecţia pacienţilor pe baza listelor preferăm să fie făcută de colegii care vin din spitalelele respective, iar dacă ei solicită ca selecţia să fie făcută de noi va fi făcută în baza unor discuţii pe listele şi pe patologia pacienţilor. (...) Criteriile de transfer ţin, în primul rând, de spitalelele respective ca să accepte pacientul respectiv şi să spună că pot să-l preia. Doi: pacientul să fie transferabil şi să suporte transportul, chiar dacă este un risc acest lucru, familia va fi informată despre el că riscul tranportului este unul destul de serios în continuare şi, bineînţeles, dacă familia doreşte acest lucru. Dacă familia nu doreşte, se analizează cu familia şi cu medicul curant şi, dacă se consideră că nu, atunci se alege un alt pacient în locul pacientului a cărui familie nu doreşte transferul lui", a precizat secretarul de stat.

Arafat a menţionat că deja au început să sosească în România echipe de medici pentru a selecţiona cazurile care urmează să fie preluate pentru tratament.

"Astăzi (joi - n.r.), prima echipă a sosit în ţară, este o echipă de la spitalul militar de la Bruxelles, un medic anestezit şi un medic chirurg care deja sunt cu colegii noştri de la SMURD şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Ministerul Apărării şi care evaluează toate cazurile pentru a selecţiona cazurile pe care pot să le preia în Belgia la tratament. Iniţial ni s-au oferit, în Belgia, un număr de trei locuri de terapie intensivă şi cinci locuri de pacienţi cu gravitate intermediară, dar care nu necesită pat de terapie intensivă, dar, după ce am discutat astăzi, au luat legătura şi cu alte centre din Belgia şi este posibil ca numărul paturilor asigurate să crească", a arătat Arafat.

În ceea ce priveşte costurile, secretarul de stat a precizat că fiecare pacient va avea elaborat formularul E112, iar transportul va fi suportat integral din partea statului român şi va fi asigurat, în special, cu avioane MApN.

"Avioanele pe care le avem la dispoziţie sunt două avioane Spartan din partea Ministerului Apărării Naţionale şi mai avem cele două avioane care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacităţi de câte un pacient pe avion, pe când la avioanele Spartan putem să ajungem până la 12, chiar şi mai mulţi pacienţi într-un avion, depinde de starea lor şi câţi dintre ei necesită ventilaţie", a adăugat Arafat.

În spitalele din Capitală sunt internate 130 de persoane rănite în urma incendiului din clubul Colectiv, dintre care 83 sunt în stare critică şi gravă, potrivit ultimei situaţii transmise, joi, de Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici