- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2015, 20:41)
- Cătălin Lupăşteanu
Bica: Nu-l cunoşteam pe Videanu, mi s-a părut arogant, am întrebat cum de n-a fost arestat / Videanu: Nu am luat legătura cu Bica, am făcut toate demersurile pentru ridicarea sechestrului
Alina Bica, audiată la instanţa supremă în dosarul în care este judecată pentru favorizarea lui Adrian Videanu, a spus că nu avea o relaţie de prietenie cu politicianul, pe care îl ştia din Parlament, că i s-a părut arogant şi că l-a întrebat pe procurorul de caz de ce nu a cerut arestarea lui.
Urmărește
4558 afișări
Alina Bica (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Alina Bica a fost audiată joi la instanţa supremă în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu pentru ridicarea sechestrului de pe 80 de acţiuni ale lui Adrian Videanu, ce se aflau în posesia copiilor acestuia.
Bica a arătat că nu a avut vreodată vreo relaţie de prietenie cu Adrian Videanu, că nu i s-a cerut să intervină pentru acesta şi de altfel nici nu a făcut-o la vreo solicitare directă sau indirectă.
Ea a explicat că, după ce a fost numită procuror-şef al DIICOT, a cerut o recenzie a dosarelor la care nu se lucra, între alte cauze atrăgându-i atenţia dosarul Romgaz. De aceea, ea l-a convocat pe procurorul de caz la o discuţie, pentru evaluarea cauzei şi pentru a vedea dacă se poate înainta cu ancheta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
"Am pus în discuţie inclusiv arestarea (lui Videanu, n.r.). Regret că trebuie să audă asta, dar îl întrebam pe procuror cum e posibil să arestăm pe evaziune, şi pe spălare de bani să lăsăm în libertate", a spus Alina Bica în sala de judecată, unde era prezent şi fostul ministru al Economiei.
Ea a subliniat că, atunci când a dispus ridicarea sechestrului, Videanu nu mai are acţionar, ci erau copiii acestuia.
Astfel, Bica a explicat că, anterior sesizării DIICOT de către Videanu, cu cererea de ridicare a sechestrului de pe acţiuni, o instanţă îi respinsese o astfel de solicitare pe motiv de tardivitate. Fosta şefă a DIICOT a arătat că legislaţia prevede un termen de numai trei zile pentru formularea unei astfel de plângeri, ceea ce, în opinia sa, poate genera situaţii injuste. Ea a dat ca exemplu cazul unui imobil pus sub sechestru într-o cauză a cărei judecată ar putea dura 10 ani, arătând că, dacă nu se face plângere în cele trei zile prevăzute de legiuitor, imobilul poate rămâne sechestrat timp de 10 ani.
Bica a susţinut că a luat decizia în privinţa acţiunilor care aparţineau copiilor lui Videanu din raţiuni de bună-credinţă şi umane, că ar fi fost injust ca alte persoane, ce nu erau vizate de cauza penală, să nu poată beneficia de un bun dobândit licit.
Judecătorul i-a spus că a soluţionat astfel o cerere care trebuia soluţionată de o instanţă.
"Spun cu mâna pe suflet: sunt absolut sigură că dacă nu era numele Videanu nu ajungeam aici. Domnul Videanu este o persoană extrem de arogantă, nu am avut discuţii cu acesta sau, dacă am avut, au fost încordate. Ca procuror, din 2004, am mai pus concluzii de achitare atunci când s-a impus sau nu au existat probe. Mi-am asumat mereu funcţiile avute. Pot să trec orice test poligraf când spun că am acţionat cu cea mai bună credinţă şi că eu cred şi acum în soluţia pe care am dat-o şi justeţea ei. Cazul era unul foarte mediatizat şi monitorizat de SRI", a răspuns Bica.
Ea a mai declarat că este nerezonabil ca ea să fi comis această faptă pentru suma de 67.000 de lei, respectiv valoarea acelor acţiuni.
Videanu: Nu am luat legătura cu Bica, am făcut toate demersurile pentru ridicarea sechestrului
Adrian Videanu a declarat, joi, la instanţa supremă, că nu a avut niciun fel de discuţie şi nu avea nicio relaţie cu Alina Bica, iar decizia acesteia de a ridica sechestrul pe cele 80 de acţiuni pe care le transferase copiilor nu l-a surprins, întrucât făcuse toate demersurile în acest sens.
Videanu a fost audiat joi la instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, pentru că ar fi fost favorizat de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, care a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit în dosarul Romgaz-Interagro, pe 80 de acţiuni ale lui Videanu, pe care acesta le-a transferat copiilor.
"Nu puteam fi complicele la abuz a unei persoane pe care nu o cunoşteam şi cu care nu aveam nicio relaţie. În perioada decembrie 2008 - 2 septembrie 2010, am văzut-o în Guvern. De atunci nu am mai văzut-o vreodată până la acest proces. O vedeam doar acolo şi strict în scop profesional. Nu am avut niciun fel de discuţie cu ea. Când în dosarul DIICOT mi s-a spus că s-a pus sechestru pe bunurile mele am făcut o singură cerere. S-a pus în septembrie şi am făcut cerere în octombrie (2013, n.r.)", a declarat Videanu în faţa instanţei.
El a precizat că a făcut contestaţie arătând că nu mai era acţionar la firma Titan Mar.
"Proprietarul acţiunilor la purtător este cel care face dovada la adunarea acţionarilor că deţine respectivele acţiuni. Ele au devenit din nominative la purtător din iulie 2012. Ele au fost până în 20 august 2013 în posesia noastră, iar apoi le-am transmis copiilor noştri Andrei şi Diana Videanu", a spus fostul ministru.
Videanu a mai arătat că a aflat de ridicarea sechestrului asupra celor 80 de acţiuni când a primit ordonanţa, semnată de Alina Bica, aşa cum erau de altfel semnate "cam toate comunicările" în dosarul Romgaz, instrumentat de DIICOT.
"Nu am luat legătura nici direct, nici indirect cu Alina Bica şi nu mi s-a părut nici ciudată decizia ei, în contextul în care an făcut toate demersurile pentru ridicarea acelui sechestru", a mai spus Videanu.
În dosarul cunoscut sub numele Bica 2, fosta şefă a DIICOT este acuzată de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom.
În dosarul Romgaz-Interagro, Videanu este acuzat că, în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în calitate de ministru, a aprobat, semnat şi susţinut în Guvern hotărâri ce au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae şi a utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei acestuia din urmă, Interagro SA.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe