Bilanţul inundaţiilor: 10 judeţe afectate, mii de locuinţe inundate

Numărul judeţelor afectate de inundaţii şi ploi a scăzut la zece, în cursul nopţii de miercuri spre joi, 147 de persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţe sau gospodării, dintre care cele mai multe în judeţul Arad, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Bilanţul inundaţiilor: 10 judeţe afectate, mii de locuinţe inundate

Bilanţul inundaţiilor: 10 judeţe afectate, mii de locuinţe inundate (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Arhiva Mediafax Foto)

Judeţele afectate în continuare de inundaţii sunt Alba, Arad, Botoşani, Cluj, Dolj, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vrancea, unde mai sunt evacuate 147 de persoane, potrivit situaţiei la nivel naţional până joi la ora 9.00.

Cele mai multe persoane evacuate sunt în judeţul Arad (118), urmat de Botoşani (24) şi Cluj (cinci).

În total sunt inundate 1.726 de gospodării şi locuinţe, 2.829 de hectare de teren agricol, 2.079 de hectare de păşuni, fâneţe şi păduri, 34,2 kilometri de drumuri judeţene, 81 de kilometri de drumuri comunale, 88 de poduri şi podeţe, iar 753 fântâni sunt colmatate.

Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteo au acţionat 381 de angajaţi ai IGSU, alături de alţi 332 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Administraţiei Drumuri Naţionale şi ai altor structuri.

JUDEŢUL ALBA

Aproape 600 de locuinţe din judeţul Alba au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele zile, trei case au fost distruse de viituri, iar patru au fost avariate grav, fiind în pericol să se prăbuşească, potrivit unui bilanţ prezentat joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba (ISU), Alina Bălaş, a declarat joi că potrivit ultimului bilanţ centralizat de autorităţile din Alba, în urma ploilor din ultimele zile 590 de locuinţe au fost inundate, trei case au fost distruse de viituri, patru locuinţe au fost avariate grav, iar alte trei anexe gospodăreşti s-au prăbuşit.

Bălaş a spus că peste 800 de subsoluri şi aproape 1.400 de anexe gospodăreşti au fost inundate, aproximativ 33 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale au fost afectate de viituri, două poduri au fost distruse, iar 27 de podeţe şi poduri au fost afectate sau colmatate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba a adăugat că, în urma precipitaţiilor puternice, 16 sedii de instituţii şi mai multe sedii de firme au fost inundate, iar câteva sute de metri de reţea de telefonie şi electricitate au fost rupte de rafalele puternice de vânt. Alina Bălaş a precizat că defecţiunile din reţelele de electricitate şi telefonie au fost remediate.

Potrivit sursei citate, precipitaţiile abundente au produs pagube şi în agricultură, peste 1.100 de hectare de culturi agricole fiind calamitate, aproximativ 140 de hectare de fâneţe fiind inundate, iar zeci de tone de furaje fiind distruse de apă.

Inundaţiile au ucis şi aproape 150 de animale din gospodăriile localnicilor din zonele afectate, iar 226 de fântâni au fost colmatate, apa nefiind potabilă.

În total, în judeţul Alba inundaţiile au produs pagube în 18 localităţi, cele mai afectate fiind Ocna Mureş, Lopadea Noua, Aiud, Ciumbrud şi Hopărta.

De asemenea, o femeie din localitatea Uioara de Jos, aparţinând oraşului Ocna Mureş, a murit după ce casa în care locuia a fost dărâmată de o viitură puternică.

Alte 45 de persoane au fost salvate din calea apelor de pompieri şi salvamontişti, aproximativ 40 dintre acestea fiind în prezent evacuate din locuinţele lor şi cazate temporar la rude şi prieteni.

JUDEŢUL CLUJ

Aproape 1.400 de locuinţe din 46 de localităţi din judeţul Cluj au fost afectate de inundaţii, în ultimele zile, iar opt case sunt în pericol de surpare, arată datele unui bilanţ prezentat joi de către prefectul Florin Stamatian.

Stamatian a afirmat că în judeţul Cluj au fost afectate, în total, 46 de localităţi, unde au fost inundate 1.388 de locuinţe şi 208 anexe gospodăreşti.

"În urma inundaţiilor, opt case sunt în pericol de surpare, din care cinci în satul Călata, comuna Călăţele, şi trei în satul Pruniş, comuna Ciurila. Trist este că avem afectate peste 16.000 de hectare de culturi agricole inundate, gradul de afectare fiind cuprins între 60 şi sută la sută. Sunt 107 poduri şi podeţe afectate, din care 19 distruse şi 279 fântâni afectate", a spus Florin Stamatian.

Potrivit bilanţului, în urma inundaţiilor din judeţul Cluj au murit zeci de animale şi păsări de curte.

Conform prefectului, autorităţile locale şi judeţene din Cluj vor întocmi o evaluare a pagubelor, urmând să fie solicitate fonduri din partea Guvernului.

JUDEŢUL NEAMŢ

Peste o sută de gospodării şi case, terenuri agricole şi sectoare de drum din 13 localităţi din judeţul Neamţ, printre care şi municipiul Piatra-Neamţ, au fost inundate în urma ploilor abundente, douăzeci de familii fiind izolate după ce apa a distrus un drum de acces.

Potrivit datelor centralizate joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, zece locuinţe, 104 gospodării, anexe şi curţi, 37 de beciuri, peste 20 de hectare de teren arabil şi cinci hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate, iar 28 de fântâni au fost afectate.

De asemenea, peste 15 kilometri de drum comunal şi 5,2 kilometri de drum judeţean au fost avariate, astfel că circulaţia se desfăşoară cu dificultate. Totodată, 13 podeţe, o pasarelă şi trei poduri, precum şi 25 de gabioane care protejau malurile au fost distruse de ape.

În municipiul Piatra-Neamţ, pârâul Potocina a inundat 16 gospodării, cinci case şi şase beciuri din cartierul Ciritei, iar un kilometru de drum a fost avariat.

"Ploile nu s-au oprit, au fost scurgeri de pe versanţi, colmatări şi au apărut noi situaţii faţă de cele precedente. Toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au luat măsurile necesare în astfel de situaţii şi monitorizăm împreună evoluţia fenomenelor, atât meteorologice cât şi hidrologice, pentru limitarea efectelor şi pentru ca oamenii să nu fie puşi în pericol", a declarat, joi, subprefectul judeţului Neamţ Vasile Şendrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici