- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2015, 19:02)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Eugen Teodorovici, "dandy" de la Fonduri Europene, devine ministrul "kamikaze" de la Finanţe
După ce şi-a propus să ajungă la o absorbţie a fondurilor de coeziune de 80% până la sfârşitul anului, ministrul Eugen Orlando Teodorovici a fost propus pentru portofoliul de la Finanţe, deţinut interimar de Victor Ponta, care în acest timp şi-a căutat un "kamikaze" la conducerea ministerului.
Urmărește
13315 afișări
BIOGRAFIE: Eugen Teodorovici, "dandy" de la Fonduri Europene, devine ministrul "kamikaze" de la Finanţe (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.
În perioada 2000 - 2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.
Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.
În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene. El este membru în Consiliul de Administraţie al CEC şi reprezentantul României în Consiliul Director al Băncii Europene de Investiţii. Teodorovici a fost şi membru al PNL, partid din partea căruia a candidat la alegerile din 2008 pentru un post de senator de Vrancea, dar a pierdut.
Când a fost numit ministru la Fonduri Europene, în decembrie 2012, rata de absorbţie era de 10,69% (2,053 miliarde de euro) pentru perioada de programare 20007-2014, iar acum o statistică prezentată de minister la sfârşitul lunii februarie arăta că nivelul absorbţiei a ajuns la 52,59% (10,023 miliarde de euro). Recent, Teodorovici spunea că şi-a propus ca până la sfârşitul anului
să ajungă la o absorbţie a fondurilor de coeziune de 80%.
În timpul mandatului de ministru, Teodorovici a fost frecvent criticat de fostul preşedinte Traian Băsescu, acesta declarându-se îngrijorat de rata redusă de absorbţie şi spunând că optimismul ministrului este "neacoperit de realitate".
Acordul de Parteneriat a fost un alt motiv de dispută între cei doi.
Băsescu susţinea, în 2013, că Guvernul nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, în timp ce Teodorovici spunea că Acordul de Parteneriat este "un document de bună calitate".
În septembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu îl numea, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, "acest dandy de la Fonduri Europene" şi "discotecar". Fostul şef al statului spunea că, pe raportarea Uniunii Europene, pe luna septembrie, au fost cheltuite doar 37,5% din fondurile europene alocate în sumă totală de 19 miliarde euro, diferenţa de 12 miliarde euro putând fi astfel pierdută.
A doua zi, Teodorovici replica: ""Încerc să fac o glumă, dar totuşi ... astăzi, când am plecat de acasă, m-am uitat mai atent la cum ies pe uşă, am zis că, dacă, totuşi, cineva stă şi mă urmăreşte zi de zi, măcar să mă aibă ca model".
Teodorovici pleacă de la Ministerul Fondurilor Europene în contextul unor verificări pe care DNA le face în cazul mai multor proiecte finanţate din fonduri europene. Astfel, în februarie, percheziţiile au ajuns inclusiv la sediul ministerului, ulterior ministrul anunţând demiterea mai multor şefi de autorităţi de management.
Absorbţia fondurilor europene a fost, chiar în această lună, tema unei moţiuni simple a PNL - "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt Frmos şi Fata Morgana" -, care a fost dezbătută în 11 martie în Parlament. În timpul dezbaterilor, ministrul spunea că este de acord cu această poveste. "Desigur, fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana, adică între guvernarea PSD şi planul de guvernare PNL pe 2015", afirma Teodorovici.
În momentul numirii la conducerea Fondurilor Europene, Teodorovici era căsătorit, însă între timp a divorţat de soţia sa, cu care are doi copii, şi a intrat în atenţia presei mondene, care l-a surprins, în mai multe rânduri, în compania unor femei.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2014, Teodorovici are patru terenuri intravilan - două în Sectorul 1 al Capitalei, unul în Sectorul cinci şi unul la Otopeni.
Terenul din Otopeni are o suprafaţă de 1.035 de metri pătraţi şi a fost cumpărat prin credit, împreună cu fosta sa soţie, Florentina Costache, în anul 2005. De altfel, tot prin credit, împreună cu fosta sa soţie, au fost cumpărate şi celelalte trei terenuri, cu suprafeţe de 178 de metri pătraţi, 166 şi 70 de metri pătraţi.
De asemenea, el are trei case în Bucureşti, cu suprafeţe de 220, 440 şi 70 de metri pătraţi, cumpărate în anii 2001, 2007 şi 2008, două dintre ele fiind achiziţionate prin credit. Totodată, Teodorovici are şi un apartament de 64 de metri pătraţi în Bucureşti, moştenit în anul 1994.
Eugen Teodorovici deţine şi un autoturism Dacia 1310, fabricat în 1996 şi cumpărat în 1998.
Teodorovici are peste 28.000 de lei în fonduri de investiţii la ING Asigurări de viaţă, 6.000 de acţiuni la Eximbank, în valoare de 60.000 de lei şi 20% din părţile sociale de la SC Smart & Fun SRL.
Eugen Teodorovici are şi trei credite bancare de 792.000 de euro, două dintre ele fiind ipotecare, precum şi un contract de împrumut încheiat în 2011 şi scadent în 2021, în valoare de 100.000 de euro.
Astfel, el are un credit ipotecar de 320.000 de euro contractat în 2007 de la BCR şi scadent în 2037, un credit de nevoi şi refinanţare de 240.000 de euro, contractat în 2007 şi scadent în 2032, un credit ipotecar la Credit Europe, contractat în 2008 şi scadent în 2033, în valoare de 152.000 de euro. De asemenea, el are ipotecate două imobile, ambele în Sectorul 5 al Capitalei.
La capitolul venituri, Teodorovici a menţionat, pentru anul fiscal precedent, venituri de 64.366 de lei, bani obţinuţi ca angajat la Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, Teodorovici a încasat 2.500 de euro pe lună din închirierea unui imobil, aceeaşi sumă fiind obţinută şi de Florentina Costache, tot din închirierea unui imobil.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe