Biserică din 1731, dăruită Reginei Maria, restaurată cu bani europeni. Lăcaşul de cult a fost abandonat în ultimii ani. FOTO

O biserică făcută în 1731 din lemn de stejar şi dăruită Reginei Maria, care se află acum în Jercălăi, judeţul Prahova, este restaurată cu fonduri europene. Pictura originală a lăcaşului de cult în formă de corabie va fi scoasă la lumină, după ce în secolul XIX a fost acoperită.

Urmărește
1950 afișări
Imaginea articolului Biserică din 1731, dăruită Reginei Maria, restaurată cu bani europeni. Lăcaşul de cult a fost abandonat în ultimii ani. FOTO

Prahova: O biserică dăruită Reginei Maria, abandonată în ultimii ani, restaurată cu bani europeni

Departe de forfota oraşului, într-o linişte deplină, înconjurată de peisaje de vis, în Prahova, pe malul stâng al Cricovului Sărat, biserica de lemn de la Jercălăi îşi spune povestea prin cei care acum o slujesc.

Lăcaşul de cult a fost ridicat din lemn de stejar, în formă de corabie, şi are temelie şi soclu din piatră brută.

Dar biserica nu aici a fost de la început, tocmai de aceea i se mai spune şi biserica călătoare. Acest lăcaş de cult a fost dăruit Reginei Maria.

„Bisericuţa fost construită în anul 1731 în satul Luieru, lângă Reghin, judeţul Mureş. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria pentru Castelul Bran, a fost demontată bucată cu bucată şi dusă la Bran, părăsită după plecarea familiei regale din ţară, găsită în 1954 de Patriarhul Teoctist, într-o stare de degradare foarte avansată”, a precizat părintele Nectarie, de la Schitul Cricov-Prahova.

Biserica a pornit din nou la drum, doi ani mai târziu. Aşa a ajuns la Schitul Cricov-Prahova, la Jercălăi, unde vechea biserică se ruinase. A ajuns aici tot demontată bucată cu bucată.

„De-a lungul timpului, biserica a suferit multe evenimente mai neplăcute. Cel mai neplăcut a fost a fost la cutremurul din 1977, când partea de sus la turlei a picat, a fost refăcută. Între timp s-a încercat o restaurare a picturii, dar foarte puţin s-a lucrat, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acest proiect pe fonduri europene, am reuşit să restaurăm lemnul în întregime şi se lucrează la restaurarea picturii, o pictură foarte valoroasă”, a mai spus preotul.

Biserica are două straturi de pictură, dar acum va fi scoasă la lumină cea originală.

„Avem două straturi de picturi. Pictura originală de la 1731, iar peste această pictură la 1838 a fost repictată. Acum se doreşte să se scoată la suprafaţă pictura originală, care s-a conservat în anumite locuri foarte bine”, a mai spus părintele Nectarie.

Restaurarea vechii picturi nu este uşoară.

„Aceasta pictură este din 1731. Este copleşitor, avem emoţii, mai ales că avem de-a face cu o tehnică deficitară. Bisericile de lemn în general au o tehnică deficitară, adică înseamnă o tempera foarte slabă, făcută dintr-un suport de ipsos aplicat peste lemn şi peste care este aplicat pigmentul cu clei, cu clei animal. Neavând un strat de protecţie pe deasupra şi restaurarea implicit pune probleme”, a declarat restauratorul Rodica Pavel.

Biserica în formă de corabie este restaurată cu bani europeni, în cadrul unui proiect al Consiliului Judeţean Prahova. Se reface fundaţia, o mare atenţie este acordată lemnului, care în unele locuri a putrezit. Iar pictura este elementul principal.

Proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a bisericii de lemn Sfinţii Mihail şi Gavril a Schitului Jercălăi-Urlaţi” are o valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei. Lucrările vor fi gata la sfârşitul anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici