- Home
- Social
- BISTRIŢA, (26.11.2013, 12:10)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bistriţa: Râul Someşul Mare, poluat pe o distanţă de circa zece kilometri cu noroi de mină
Râul Someşul Mare este poluat pe o distanţă de circa zece kilometri cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoţi de fier vechi, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud monitorizând zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1182 afișări
Bistriţa: Râul Someşul Mare, poluat pe o distanţă de circa zece kilometri cu noroi de mină (Imagine: Tudor Costi/ Arhiva Mediafax Foto)
Poluarea de pe Someşul Mare a fost observată, luni, de pescari, care au sesizat autorităţile că apa râului s-a înroşit.
Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că hoţii de fier vechi au vrut să ajungă în interiorul minei ca să fure şine vechi, iar ca să poată intra au spart gura betonată pentru a evacua apele uzate.
"Hoţii au spart galeria noaptea ca să curgă apa şi să poată intra şi să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna - n.r.) şi-au făcut închiderile, au redirecţionat apa în puţuri, dar hoţii au spart ca să poată intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someşul Mare. Noi suntem cu oamenii în procesul de monitorizare, am anunţat şi Conversmin. Au fost şi ei, au văzut ce se întâmplă şi supraveghem cu toţii zona", a spus Drăgan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a declarat că, deocamdată, nu se înregistrează mortalitate piscicolă.
"Poluarea e mai mult spectaculoasă datorită coloraţiei. Oxizii de fier, mangan şi ceilalţi care ajung în emisar sunt relativ neutri din punct de vedere chimic, nu au concentraţie periculoasă. Însă, în ce priveşte analizele chimice, nu pot să vă dau prea multe detalii fiindcă nu am nici eu. Sunt în lucru probele în laborator. Noi am mai avut astfel de situaţii şi în trecut, s-au mai repetat anul trecut tot din cauza deschiderilor ilegale ale minelor, dar nu am înregistrat mortalitate sau îmbolnăviri. Sigur că acest lucru nu înseamnă că nu se poate întâmpla de acum încolo", a declarat Petru Drăgan.
Potrivit sursei citate, specialiştii SGA monitorizează unda de poluare continuu.
"Am fost sesizaţi luni şi de atunci monitorizăm. Marţi, unda de poluare e la Rodna şi se îndreaptă spre Sângeorz-Băi. Probabil se va atenua după Sângeorz-Băi. Din experienţa de până acum, se va atenua", a spus Drăgan.
SGA Bistriţa-Năsăud a sesizat şi Poliţia, care a început o anchetă în acest caz.
"Obiectivul (Mina Rodna - n.r.) nu ne aparţine. El trebuie să fie apărat de cel care îl are în proprietate. Noi ne ocupăm de ape şi am anunţat Poliţia, care face o anchetă şi vom vedea ce se întâmplă. Am înţeles că şi cei de la Conversmin au depus o plângere", a spus el.
Drăgan a adăugat că pentru a nu se repeta astfel de situaţii trebuie închise din nou gurile de mină.
"Gurile de mină au fost închise când s-a încheiat activitatea minieră de acolo, dar nu ştiu ce trebuie făcut, poate o monitorizare mai strictă din partea proprietarilor ar trebui. Erau guri betonate şi hoţii s-au deplasat probabil cu picamere, cu scule performante, Dumnezeu ştie cu ce. Noi nu avem competenţă pe zona minieră. Nici nu avem ce căuta acolo fiindcă e o zonă cu potenţial de prăbuşire. Mă mir că nu s-au întâmplat alte dezastre", a spus Drăgan.
Potrivit sursei citate, poluarea de pe Someşul Mare se întinde acum pe zece kilometri.
"Aş putea spune că, acum, poluarea se întinde pe zece kilometri. Râul Someşul Mare e poluat cu elemente rezulatate din noroi de mină acumulat în perioada 1990-prezent. Noi am anunţat toate primăriile din aval şi suntem atenţi, în funcţie de rezultatul probelor de laborator, să-i anunţăm pe cei de la firma de apă (SC Aquabis SA - n.r.) şi oraşul Beclean care se alimentează cu apă din Someşul Mare. Ar putea fi direct afectaţi locuitorii din Beclean. Noi suntem pregătiţi să-i anunţăm. Nu are sens să facem panică inutilă, dar pe de altă parte, dacă se va apropia unda de oraş, vom anunţa şi cei de la Aquabis vor lua măsuri", a spus Drăgan.
Exploatarea Minieră Rodna nu mai funcţionează din 2006. În 2007, mai rămăseseră doar 150 de angajaţi care au scos din mină ce rămăsese înainte să se sisteze producţia. Din 1 ianuarie 2007, s-au sistat, de altfel, şi subvenţiile de la stat pentru sectorul minier. În anul 1989, la Exploatarea Minieră Rodna lucrau peste 2.200 de oameni. din care jumătate coborau în subteran.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe