- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blejnar: Anul viitor vom controla averile a 200-300 persoane, patroni foarte bogaţi, dar evazionişti
Acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor, afirmă şeful ANAF.
Blejnar: Anul viitor vom controla averile a 200-300 persoane, patroni foarte bogaţi, dar evazionişti (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Am verificat bazele de date şi am constatat că avem foarte multe firme cu datorii în România şi patroni foarte bogaţi care, în decursul ultimilor ani, au omis în mod deliberat să îşi înregistreze veniturile pe societate, lucrând la negru, făcând evaziune fiscală, sustrăgându-se de la plata impozitelor, iar cu aceşti bani şi-au construit case, şi-au plătit excursii de sute de mii de euro, şi-au cumpărat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Aceşti oameni sunt ţinta noastră, pe aceşti oameni intenţionăm să-i controlăm în perioada următoare", a declarat, joi, la Guvern, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
El a precizat că în cadrul ANAF va fi creat un departament specializat care va avea un singur rol, respectiv monitorizarea şi verificarea unui "grup ţintă de contribuabili", şi că metodele de control indirect vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
"În Statele Unite, de unde ne-am inspirat noi când am început să ne conturăm primele idei pe acest subiect, 1% din contribuabilii americani dau 40% din impozitul pe venit. Ţinta controlului sunt oameni care niciodată nu au ridicat dividende, niciodată nu au avut firme în profit, niciodată nu au avut salarii mari şi totuşi au avut un nivel de trai mult, mult peste media europeană", a arătat şeful ANAF.
Potrivit acestuia, informaţiile privind marile averi vor fi colectate prin schimb de date pe bază de reciprocitate între administraţiile financiare, dar şi prin exemplul organelor fiscale din SUA şi Franţa. Procedurile şi metodele de verificare vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, până la sfârşitul lunii ianuarie.
"Avem protocol şi acces la toate bazele de cadastru din România, de exemplu, unde putem să vedem orice persoană fizică care face achiziţii sau vânzări semnificative de bunuri imobile. Deocamdată, avem un grup ţintă teoretic, nu am pornit să facem acest cadru legal gândindu-ne la persoana X sau la persoana Y. Vom stabili nişte criterii foarte clare şi apoi vom vedea care sunt persoanele care se încadrează în acel grup", a spus Blejnar.
Întrebat dacă printre cele 200-300 persoane care vor fi controlate se vor număra şi manelişti sau "baroni locali", şeful ANAF a răspuns că verificările vor fi iniţiate în cazul persoanelor care, după ce sunt stabilite criteriile, vor ieşi "prin găuricile care sunt la testul grilă".
El a precizat totodată că ANAF va colabora cu organele de urmărirea penală, care se vor sesiza dacă există şi indicii de natură penală.
Ministrul Finanţelor a anunţat, joi, că Guvernul a decis că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrate operaţiuni de încasări şi plăţi fără un venit declarat) şi a patrimoniului (când sunt sesizate creşteri de avere).
Acţiunea de control va fi iniţiată în cazul în care organul fiscal constată, prin aceste metode, o diferenţă de minimum 10% între venitul real şi cel nedeclarat. Dacă în urma controlului persoana verificată nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenţă de venituri ce depăşeşte 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.
Prin scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondului Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obţinută şi prezentată luna trecută de MEDIAFAX, Guvernul a promis că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţă de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Elaborarea ordonanţei a fost asumată de Guvern şi în ultimele două scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amânat succesiv, de la jumătatea lunii august la sfârşitul lunii noiembrie şi, acum, la finele lunii decembrie 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO