Video Boc a inaugurat încă zece kilometri din Autostrada Transilvania. Şoferii vor face 10 minute de la Câmpia-Turzii la Turda - VIDEO

Premierul Emil Boc a inaugurat sâmbătă încă zece kilometri ai Autostrăzii Transilvania (A3), între Turda şi Câmpia Turzii, după care s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Duster pentru a testa tronsonul finalizat, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Urmărește
620 afișări

Boc a tăiat panglica alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, la intrarea pe A3 dinspre Câmpia-Turzii, şi a ascultat detalii privind lucrarea din parte reprezentanţilor constructorului.

"Astăzi, la Câmpia Turzii, finalizăm tronsonul de 54 de kilometri din Autostrada Transilvania. Aşa cum ne-am anagajat anul trecut şi anul acesta lucrările sunt finalizate la termen şi kilometri de autostradă sunt daţi în funcţiune. Anul acesta vom finaliza, pe lângă cei 12 kilometri de aici de la Cluj, din tronsonul de 54, cei 20 de kilometri de la Bucureşti, de la Chitila la Voluntari în regim de autostradă, şi cei 14 kilometri de la Sibiu, care fac parte din Coridorul IV. Anul acesta avem finalizaţi 46 de kilometri de autostradă", a spus Boc.

Boc a spus că, dacă s-ar fi reuşit construirea, după Revoluţie, a 60 de kilometri de autostrăzi, în fiecare an, în prezent am fi avut 1.200 de kilometri de autostrăzi la nivel naţional.

Premierul a promis că pentru anul 2011 se vor căuta soluţii pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania şi a spus că datoria de 90 de milioane de euro către compania Bechtel va fi plătită începând de anul viitor.

"Bugetul este în pregătire. În acest sens căutăm soluţii de finanţare în continuare a proiectului Bechtel şi sperăm să ajungem la o formă în care să continuăm proiectul în funcţie de resursele bugetare pe care le vom avea. Proiectul Bechtel merge mai departe. Datoriile vor fi plătite începând cu prima parte a anului viitor, pentru că întâi se execută lucrările şi apoi se plătesc", a spus Boc.

Premierul a precizat că prioritatea anului viitor în materie de autostrăzi va fi Coridorul IV care se va putea construi cu bani europeni.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, la rândul său, că în România se mai află în prezent în execuţie circa 240 de kilometri de autostrăzi, la care se adaugă alţi 288, pregătiţi pentru sfârşitul lunii noiembrie.

"Valoarea totală a proiectelor este de 2,5 miliarde, la care se adaugă cofinanţări conform înţelegerilor pe care România le are ca stat european", a spus Boagiu.

Potrivit sursei citate, prioritatea Guvernului este atragerea a 5,6 miliarde de euro din fonduri europene pentru lucrările de infrastructură.

Boagiu a spus că sunt în pregătire tronsoanele Deva-Orăştie, Nădlac-Arad, Timişoara-Lugoj, Orăştie-Sibiu.

"Pe Timişoara-Lugoj facem contracte pe puncte, adică începem finanţarea în exerciţiul financiar european 2007-2013 şi continuăm în exerciţiul financiar 2014-2020", a precizat Boagiu.

După inaugurare, Emil Boc s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Duster, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, urmând astfel să testeze calitatea asfaltului.

Premierul Emil Boc a condus maşina pe tot tronsonul 2B de 52 de kilometri al A3 până la Gilău.

La inaugurare, au mai fost prezenţi ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, ambasadorul Turciei Ayse Sinirioglu, subprefectul de Cluj Vasile Cozma, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, parlamentari PDL, reprezentanţi ai constructorului, compania americană Bechtel, precum şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

În urma deschiderii porţiunii, durata parcurgerii distanţei Câmpia-Turzii - Turda va fi redusă de la 45 de minute la zece minute.

Pe lângă cei zece kilometri inauguraţi sâmbătă au mai fost realizaţi şi doi kilometri de bretele de legătură pentru autostradă.

În urmă cu un an, la 1 decembrie 2009, şeful Guvernului a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul 2B Turda-Gilău, el parcurgând atunci traseul la volanul unei Dacii Logan.

Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri.

Directorul de comunicare al constructorului american Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii octombrie, că tronsonul Turda-Câmpia Turzii poate fi deschis traficului rutier începând cu luna noiembrie şi că lucrările ar putea continua pe tronsonul 3C, în judeţul Bihor.

"Vom finaliza lucrările între Turda şi Câmpia Turzii, pe o lungime de zece kilometri, astfel că această porţiune din Autostrada Transilvania poate fi deschisă traficului rutier începând cu luna noiembrie. Se va putea circula, astfel, de la Gilău la Câmpia Turzii pe tronsonul 2B, pe o distanţă de 52 de kilometri. Bechtel ar putea continua, ulterior, lucrările pe A3 în judeţul Bihor, pe tronsonul 3C, între Suplacu de Barcău şi Borş", afirma Sgârcitu.

El preciza că Bechtel mai are de primit din partea statului aproximativ 90 milioane euro pentru lucrările realizate în anul 2010.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici