Boc: Renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti bune pentru Europa

Premierul Emil Boc a declarat vineri, referindu-se la prognozele privind creşterile economice, că "renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti bune pentru Europa", astfel că România trebuie să se împrumute cât mai puţin şi să investească banii în locuri de muncă.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Boc: Renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti bune pentru Europa

Boc: Renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti bune pentru Europa (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Boc a spus, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relaţia Vâlcele-Apahida, că România va trebui să rămână în 2012 extrem de prudentă, să îşi facă un buget echilibrat şi să se împrumute cât mai puţin, în condiţiile în care toate prognozele de creştere economică la nivelul UE au fost revizuite în scădere pentru anul viitor.

Premierul a adăugat că România va trebui să investească în 2012 toţi banii pe care îi are în locuri de muncă, în dezvoltare, în infrastructură, "pentru că ele vor genera pe termen mediu şi lung creştere economică".

"Prognozele de creştere economică în UE au fost toate revizuite în scădere. Creşterea economică la nivelul UE pentru acest an a fost revizuită de la 1,8 la 1,7 şi de la 2,1 la 1,4 pentru 2012. Se pare că renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti foarte bune pentru întreaga Europă.

Revizuirea creşterii economice pentru UE anul viitor nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru România, care va fi obligată să îşi revizuiască prognoza de creştere economică. (...) România va trebui în 2012 să rămână extrem de prudentă, de atentă, să îşi facă un buget echilibrat, să se împrumute cât mai puţin şi să investească toţi banii pe care îi are cu putinţă în locuri de muncă, în dezvoltare, în infrastructură pentru că ele vor genera pe termen mediu şi lung creştere economică", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, iniţial, în primăvară, Guvernul agrease cu CE o prognoză de creştere economică 3,5 - 4 la sută pentru 2012, în baza căreia a şi fost conceput proiectul legii bugetului de stat, dar acum va trebui să aibă loc discuţii "la un alt nivel, după această revizuire a prognozei de creştere economică pentru întreaga UE".

"Asta trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ şi din perspectiva altor indicatori macroeconomici, deficit bugetar, finanţare, pentru că lumea se schimbă în manieră radicală. Banii nu mai sunt uşor de găsit pe piaţă pentru a putea să îţi finanţezi deficitele. Deficitele se vor finanţa la costuri tot mai scumpe. Orice procent de deficit înseamnă un ban în plus cheltuit din buzunarele românilor, la costuri mult mai mari decât până acum.

Doar din iunie până în septembrie, a crescut foarte mult costul dobânzilor cu banii pe care îi împrumută orice ţară pentru finanţarea deficitului. România are anul acesta un deficit de minus 4,4 la sută, ceea ce înseamnă câteva miliarde de euro care se împrumută. Prin simplul fapt că în Europa există turbulenţe economice, a crescut de la o lună la alta costul dobânzilor pentru împrumuturile în vederea finanţării deficitelor", a afirmat şeful Guvernului.

Emil Boc a adăugat că autorităţile române se află în plină negociere cu CE, iar reprezentanţii Comisiei de Prognoză, Institutul Naţional de Statistică, discută cu oficialii CE despre revizuirea prognozei de creştere economică a României pentru 2012.

"Datele sunt agregate şi vor fi făcute publice până la sfârşitul lunii octombrie, după care bugetul va fi trimis la Parlament", a spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici