- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.04.2016, 17:07)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bogdan Licu: Am cerut redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei. Mărieş: E o decizie normală, Licu a avut curaj
Bogdan Licu, procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a declarat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei.
Urmărește
2616 afișări
Bogdan Licu: Am cerut redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei
Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă, că a cerut "redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei" pentru " şi că urmează "să se facă cercetări pentru genocid".
"Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
Totodată, procurorul general interimar a mai spus că deşi "procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză", aceştia "nu au valorificat un număr mare de informaţii".
"Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui", a mai spus procurorul general interimar.
Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" iar "trăgătorii nu au fost identificaţi". Totodată, el a mai spus că muniţia care s-a folosit nu a fost identificată şi nici armele cu care s-au tras.
"Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului" a mai declarat Licu. " Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile" a mai spus acesta.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu declara pe 14 martie că este interesat dacă există stenograme ale audierilor din cele două comisii din Senat care au cercetat evenimentele din decembrie 1989, în acest sens fiind trimisă şi o adresă către Parlament.
"Am dispus organizarea unui grup de procurori care verifică ritmicitatea actelor de urmărire penală din dosar. Examinând am constatat că în '90-'91 şi '92-'96 au fost două comisii la Senat care au făcut un raport privind evenimentele din decembrie. Mă interesează dacă există stenograme ale audierilor din Senat", a explicat procurorul general interimar, Bogdan Licu, cererea către Senat.
Solicitarea a fost însă refuzată de Biroul Permanent pe motiv că "documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate", a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru.
El a precizat că pentru a studia documentele din dosarele de la revoluţie este nevoie de autorizaţie specială de acces la informaţii clasificate (ORNISS-n.r.).
"Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondenţă cu Parchetul General", a spus Chelaru.
Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieş a declarat marţi pentru MEDIAFAX, că redeschiderea Dosarului Revoluţiei este o "decizie normală, care spală parţial păcatele Parchetului General" şi că "procurorul general interimar Bogdan Licu a avut curaj".
Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieş a declarat referior la decizia procurorului general interimar de pe lângă ÎCCJ de a redeschide dosarul Revoluţiei "că este o decizie normală, care spală parţial păcatele Parchetului General".
"Procurorul general interimar Bogdan Licu a avut curaj. Din punctul nostru de vedere trebuie să plece imediat toată echipa secţiei parchetelor militare, cei care s-au ocupat în trecut de dosar, în frunte cu domnii Codruţ Olaru şi Ion Vasilache. Cei care s-au ocupat în trecut de caz nu o mai pot face de acum pentru că ar fi în incompatibilitate. Aşteptăm ca Parchetul General să se apuce de treabă”, a mai declarat Mărieş pentru MEDIAFAX. Bogdan Licu procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a declarat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei.
Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că a cerut "redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei" pentru " şi că urmează "să se facă cercetări pentru genocid".
Bogdan Licu susţine că cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" , că "nu s-a recuperat muniţia cu care s-a tras asupra persoanelor decedate sau rănite, fără ca la dosar să existe vreo justificare în aecst sens" iar "puţinele expertize balistice nu au stabilit decât tipul muniţiei şi de arme dar armele cu care s-a tras nu au fost identificate şi nici trăgătorii".
Citeşte şi: CEDO, în dosarul Revoluţiei: Românii care au făcut plângere vor primi câte 15.000 de euro
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
Mihai Tudose, ironii la adresa lui Ciucă: Ori nu ştie să scrie, ori şi-a bătut cineva joc de el
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord