- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.04.2011, 14:37)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
Bolnavii de cancer reclamă accesul blocat la tratamente injectabile în farmacii
Bolnavii de cancer spun că accesul la tratamentele oncologice injectabile a fost blocat în farmaciile cu circuit deschis, ceea ce pune în pericol viaţa a 98.000 de pacienţi, motiv pentru care cer CNAS şi MS deblocarea situaţiei.
Urmărește
148 afișări
Bolnavii de cancer reclamă accesul blocat la tratamente injectabile în farmacii (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România solicită autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele vor achiziţiona toate medicamentele necesare.
Federaţia cere amânarea termenului de 1 aprilie, când s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis, se arată într-un comunicat transmis miercuri de FABCR.
Organizaţia mai cere informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie, disponibilitatea tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis şi respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente, implicit dreptul la viaţă, a precizat sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
"Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia
în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg însă că în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este o ironie că în timp ce în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi se dezbat măsuri prin care viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie îmbunătăţite, în România oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie", afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Această măsură a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanţi ai pacienţilor, iar de atunci nu a fost făcută nicio altă comunicare cu
părţile implicate: pacienţi, farmacii sau spitale. Mai mult, autorităţile au ignorat constant alertele transmise de către medicii oncologi şi de către pacienţi şi au impus această hotarare care a blocat
accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România, mai susţine federaţia.
Potrivit FABCR, în acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziţionării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legala de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, în timp ce boala evoluează.
Pe de altă parte, farmaciile sunt ameninţate cu suspendarea contractului şi cu nerambursarea sumelor în cazul în care mai eliberează astfel de tratamente, iar CNAS ignoră recomandările Comisiei de Oncologie şi refuză dialogul cu medicii şi pacienţii, în demersurile lor de a solicita prelungirea termenului pentru aplicarea acestei Hotărâri de Guvern, conchide preşedintele federaţiei, citat în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:11
Au fost reluate lucrările de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse şi sunt restricţii de circulaţie
-
astăzi, 08:34