- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bolnavii plătesc chiar şi de cinci ori mai mult pentru tratamente
Bolnavii sunt obligaţi de la 1 iulie să plătească pe reţete chiar şi de cinci ori mai mult, iar gratuitatea anunţată de autorităţi este o altă "mişelie" întrucât toate tratamentele sunt compensate la cele mai ieftine produse, iar unele nici nu mai există pe piaţă, afirmă medicii.
Bolnavii plătesc chiar şi de cinci ori mai mult pentru tratamente (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Medicii de familei sunt osteniţi să tot explice bolnavilor că tratamentele pe care le luau de ani de zile trebuie schimbate cu altele mai ieftine, întrucât preţul vechilor reţete a crescut chiar şi de cinci ori, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Carmen Barbă, doctor de familie.
"Mi-e milă de oameni. Trebuie să le spun că acum reţetele lor sunt mai scumpe, unele duble chiar. Îi văd cum numără banii. Nu le mai ajung ca să-şi cumpere reţeta pentru trei luni. Numără iar. Până la urmă îmi cer medicamentele pentru o lună. Poate luna viitoare se vor mai ieftini, zic ei", spune medicul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Carmen Barbă explică cum un medicament precum Sortis, administrat pentru reducerea valorii colesterolului şi a trigliceridelor, un pacient trebuie să plătească în loc de 75 de lei, 140 de lei, iar aceste maladii sunt tot mai frecvente în rândul populaţiei, potrivit rezultatelor evaluării stării de sănătate a românilor.
Medicul a spus că ar fi fost normal ca această compensare să fie făcută la Lipantil, un produs destul de bun pentru aceste suferinţe, dar, din păcate, compensarea se face la fenofibrat care nici nu mai este pe piaţă.
O altă problemă semnalată de medic, vizează medicaţia pentru copii. "Acum părinţii plătesc şi pentru tratamentele copiilor pentru că anumite medicamente sunt scumpe", a adăugat medicul.
La rândul său, farmacista Elena Marin a explicat că pentru medicamentul Singulaire prescris unui copil cu asm bronşic, boală cronică, statul plăteşte 160 de lei, iar familia 320, întrucât preţul medicamentului este 480 lei.
Marin a spus că rezistă cu greu nemulţumirii oamenilor bolnavi şi nevoiaşi, pensionarii plecând plângând din farmacii. "Nici măcar medicamente nu ne mai putem lua. Vom muri", spune farmacista, citând din plânsetele oamenilor.
Pentru un pacient cu suferinţă cardică preţul tratamentului compensat a crescut de trei ori. "Şi mă refer numai la două medicamente precum Corlentor, pentru care nu există generic şi Omacor. Eu trebuie să plătesc în loc de 270 de lei , 750 de lei, compensarea fiind de 38 de lei. Mă refer numai la această reţetă. Dar pe lângă aceste medicamente, eu trebuie să mai iau şi alte produse. Este inacceptabil", a declarat, pentru MEDIAFAX, un pacient cu suferinţă cardiacă din Capitală, Cristian Matei, care va trimite un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în legătură cu creşterile fără precedent ale plăţilor la medicamente.
În plus, acest pacient nu are voie să schimbe tratamentul. "Medicul mi-a spus că nici să nu mă gândesc că aş putea schimba tratamentul", a mai spus Matei
De cu totul altă părere este medicul de familie Cristian Oană. El spune că bolnavii săraci nu vor suferi pentru că sunt multe medicamente al căror preţ a scăzut.
"Nu este problemă cu cei săraci. Eu nu am avut nicio reclamaţie. Dacă voi avea, voi vedea ce voi face", a mai spus Oană.
Întrebat ce poate face un bolnav care trebuie să ia Corlentor, pentru afecţiuni cardiace, Oană a recunsocut că este "vai" de acel pacient. "Este vai de el. Asta este", a spus medicul.
Bolnavii cu suferinţe cronice analizează, în această săptămână, listele cu compensate şi gratuite prezentate de CNAS . Ei spun că aceste liste s-au schimbat de câteva ori de aceea ar mai avea nevoie de ceva timp pentru a vedea care va fi forma finală.
"Trebuie să analizăm forma finală a acestor liste. Avem deja informaţii că bolnavii cu cancer vor plăti tratamentul. La fel şi cei cu SIDA. Când vorm termina studiul vom da în judecată statul pentru că ne-a încălcat drepturile şi, mai ales, ne-a minţit, spunând că nu vor fi afectate tratamentele prin programele naţionale, a spus preşedintele Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
Fiica unei paciente bolnave de cancer spune că nu vede vreo soluţie pentru ca mama sa să-şi continue tratamentul chimio, întrucât acesta nu mai este compensat, iar el costă 21.000 de lei. Mai mult, mamei i-a fost redus salariul cu 25 la sută, iar tânăra câştigă 2.000 de lei lunar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO