Braşov: Angajaţii de la Hidromecanica Braşov au intrat în şomaj tehnic pentru trei luni

Cei aproximativ 350 de angajaţi ai societăţii Hidromecanica Braşov au intrat, de marţi, în şomaj tehnic pe o perioadă de trei luni, ca urmare a Ordonanţei de urgenţă privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială, angajaţii urmând a primi în această perioadă 75 la sută din salariu.

Urmărește
24 afișări

Adrian Damian, preşedintele sindicatului Hridroforţa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că salariaţii au semnat, luni, un act prin care acceptă soluţia intrării în şomaj tehnic pe o perioadă de trei luni, cu plata a 75 la sută din salariul de bază.

"Ordonanţa prevede ca salariaţii să primească 75 la sută din salariul de bază şi să stea la dispoziţia societăţii atunci când este nevoie. Societatea va fi scutită în această perioadă de toate datoriile către stat, gaz, curent şi alte utilităţi, astfel încât să se poată redresa şi să-şi continue activitatea după cele trei luni", a declarat Damian.

Activitatea la uzina Hidromecanica este paralizată însă de aproape o săptămână, deoarece angajaţii au refuzat să mai muncească, pe fondul neplăţii salariilor restante. Angajaţii nu şi-au primit salariile de câteva luni, restanţele salariale ajungând la peste 1,2 milioane lei. O parte dintre salariaţi, personalul TESA, nu au primit salariile de cinci luni, iar muncitorii de două luni.

Salariaţii au solicitat conducerii, ca înainte de intrarea în şomaj tehnic să îşi primească toate salariile restante.

"Dar noi am solicitat sprijin de la sindicate, ca iniţial să se plătească toate restanţele salariale către angajaţi deoarece unii nu şi-au primit banii de câteva luni. Aşteptăm deocamdată să vedem ce măsuri se pot lua în acest sens", a adăugat liderul de sindicat.

Directorul general al uzinei, Dorin Dorobanţu, nu a putut fi contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Hidromecanica Braşov a fost privatizată iniţial în 2001, când a fost preluată de compania Alexander Co SRL din Braşov, privatizarea fiind însă un eşec. AVAS a scos din nou la privatizare compania în 2004, iar în ianuarie 2005 omul de afaceri Lucian Gârbacea a cumpărat 50,9% din acţiunile fabricii. Un alt acţionar semnificativ este SIF Transilvania, cu o participaţie de 45,21% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici