- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (14.04.2017, 06:34)
- Firuta Flutur , Alexandra Stroe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sebastian Ghiţă, PRINS la Belgrad. Avea la el documente false, de Slovenia, şi era însoţit de fratele său. UPDATE: Poliţia sârbă confirmă REŢINEREA fostului deputat. Întregul film al capturării fostului deputat - FOTO
Sebastian Aurelian Ghiţă a fost localizat şi reţinut, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, Serbia, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Fostul deputat, cu înfăţişarea schimbată, avea documente false, de Slovenia, şi era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă. Potrivit autorităţllor, extrădarea lui ar putea dura de la câteva zile la maximum o lună. Fostul deputat, căutat cu mandat de arestare în două dosare penale, a dispărut din ţară de aproape 4 luni, de sub supravegherea poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale. În această dimineaţă, ministrul de Interne Carmen Dan a încercat să prezinte prinderea lui Ghiţă drept un succes, spunând că poliţia şi-a făcut datoria. România nu are un tratat de extrădare direct cu Serbia, însă ambele state sunt semnatare ale Convenţiei Europene privind extrădarea, iar între România şi Serbia există în vigoare un tratat moştenit de pe vremea comuniştilor, care acoperă şi extrădarea. Măsura trimiterii lui Ghiţă în România trebuie decisă de un judecător sârb.
Urmărește
70146 afișări
Sebastian Ghiţă a fost PRINS la Belgrad. Avea la el documente false. Extrădarea ar putea dura maximum o lună - FOTO
Poliţia sârbă confirmă reţinerea lui Sebastian Ghiţă
Poliţia sârbă confrmă reţinerea fostului parlamentar Sebastian Ghiţă, despre care anunţă că este suspectat de infracţiuni de şantaj, mită, trafic de influenţă, spălarea banilor şi divulgarea de informaţii confidenţiale.
Potrivit unui comunicat de presă al poliţiei sârbe, Sebastian Ghiţă, în vârstă de 39 de ani, a fost reţinut în baza unui mandat internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Sursa citată menţionează că fostul parlamentar este suspectat de infracţiuni de şantaj, mită, trafic de influenţă, spălarea banilor şi divulgarea de informaţii confidenţiale.
Sebastian Ghiţă a fost prins, potrivit unor surse oficiale, la ora 23.45, pe străzile din Belgrad. Era împreună cu fratele său, iar în momentul în care a fost legitimat a prezentat documente false slovene. Ghiţă nu s-a opus reţinerii, a declarat Carmen Dan. Iată firul evenimentelor.
Surse apropiate anchetei au precizat pentru MEDIAFAX că fostul deputat a fost vizitat, joi, de fratele său, Alexandru Ghiţă, călătoria acestuia la Belgrad fiind cea care a condus la capturarea fostului deputat.
Cei doi ar fi ieşit din casa în care locuia Ghiţă, poliţiştii sârbi fiind informaţi asupra identităţii fostului parlamentar, moment la care celor doi li s-au cerut documentele de identitate. Sebastian Ghiţă le-a prezentat oamenilor legii documente false, spunându-le, în limba engleză, că este student sloven. Anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fostul deputat, astfel că a fost condus la poliţie, constatându-se că documentele erau false şi că numele sub care s-ar fi prezentat exista, au precizat aceleaşi surse.
Acesta ar fi fost vizitat de mai multe persoane apropiate.
Sursele citate menţionează că în această perioadă, Sebastian Ghiţă ar fi ţinut legătura, în afară de fratele său, şi cu alte persoane apropiate, o femeie apropiată fostului deputat făcând cel puţin o călătorie în Serbia de la data dispariţiei fostului deputat până în prezent.
În ceea ce priveşte ajutorul pe care Ghiţă l-ar fi primit de la fratele său, potrivit legii, acesta nu poate fi cercetat pentru tăinuire sau favorizarea infractorului.
"În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.", a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vineri dimineaţă.
Poliţia Română nu a confirmat că fostul deputat ar fi mers în toate ţările menţionate, surse judiciare precizând că la acest moment se strâng toate informaţiile referitoare la traseul urmat de Ghiţă.
În ceea ce priveşte extrădarea, Ministerul Justiţiei pregăteşte documentele pentru efectuarea solicitării. În paralel, autorităţile din Serbia fac cercetări referitoare la prezentarea documentelor false.
Ministrul de Interne a refuzat să spună de câtă vreme aveau autorităţile informaţia că Ghiţă se află în Serbia, şi asta chiar dacă în spaţiul public a fost vehiculată în urmă cu o jumătate de lună.
Carmen Dan nu a precizat nici dacă Ghiţă a plecat din România direct în Serbia, sau a stat şi în alte state. Cert este că autorităţile de la Bucureşti le-au mulţumit forţelor de ordine din 10 ţări pentru implicare, aici fiind enumerate: Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa.
"Din acest moment, suntem direct interesaţi să sprijinim şi să comunicăm cât se poate de deschis cu partenerii noştri din Serbia pentru că imediat ce vor definitiva activităţile specifice noi vom începe acea procedură de extrădare", mai spus Carmen Dan.
Noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016: Sebastian Ghiţă pleca de la un eveniment organizat de SRI, unde a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.
20 decembrie: Poliţiştii au sesizat că Sebastian Ghiţă nu este la casa din Ploieşti şi l-au citat la sediul IPJ Prahova În paralel, Ministrul Afacerilor Interne cere şefului Poliţiei Române efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii.
20 decembrie: Poliţia Română cere sprijin Poliţiei de Frontieră şi anunţă că au fost făcute verificări la punctele de trecere a graniţei şi că, "până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară".
21 decembrie: DNA Ploieşti emite un mandat de aducere pe numelelui Sebastian Ghiţă pentru încălcarea controlului judiciar
27 decembrie: DNA cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Sebastan Ghiţă
28 decembrie: Apare prima înregistrare cu Sebastian Ghiţă, prezentată de România TV. Fostul parlamentar declară că a cunoscut-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA, în sediile SRI, la K2, K4 şi T14, şi că s-ar fi întâlnit cu aceasta de "minim 2 ori pe săptămână încă din 2010 până în 2014", la discuţii fiind prezent şi Florian Coldea.
29 decembrie: Ghiţă susţine, într-o nouă înregistrare, că toate dosarele din media au fost măsluite şi că are informaţii despre cum a fost aranjată condamnarea lui Dan Voiculescu.
3 ianuarie: Sebastian Ghiţă, o nouă înregistrare: Kovesi mi-a spus cum să adun probe împotriva lui Vântu. A vrut să-l doboare
5 ianuarie: Instanţa supremă decide să admită cererea DNA de înlocuirea a controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce a încălcat condiţiile controlului judiciar. La scurt timp, Poliţia Română a transmis că a fost dat în urmărire naţională.
5 ianuarie: Sebastian Ghiţă spune că Victor Ponta ar fi fost şantajat de Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruţa Kovesi
9 ianuarie: Postul România TV prezintă o caseta care îl arăta pe Florian Coldea la vila lui Sebastian Ghiţă de la Cheia.
11 ianuarie: Ghiţă revenine într-o nouă înregistrare în care vorbeşte despre vacanţele cu familia Coldea.
17 ianuarie: SRI anunţă că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, decizia fiind luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă arătau că nu e vinovat.
24 ianuarie: Preşedintele Klaus Iohannis cere Poliţiei Române să explice cum l-a pierdut pe fostul parlamentar Sebastian Ghiţă şi să spună de ce nu îl găseşte, menţionând că "dacă nici asta nu o pot face, atunci cu ce se mai ocupă?“
27 februarie: Procurorii DNA Ploieşti anunţă că Ghiţă este cercetat într-un nou dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul.
15 martie: Premierul Sorin Grindeanu şi procurorul General al României infirmă că Sebastian Ghiţă ar fi fost localizat în Serbia, după ce informaţia a apărut în spaţiul public.
15 martie: Magistraţii Tribunalului Prahova decid emitera unui al doilea mandat de arestare în lipsă
24 martie: Dan Andronic a fost audiat de poliţişti în dosarul privind dispariţia lui Sebastian Ghiţă. "Nu m-am văzut cu Ghiţă în Serbia sau oriunde în altă parte", a scris Dan Andronic pe pagina sa de Facebook, precizând că poliţiştii l-au întrebat dacă sunt reale informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la o întâlnire între el şi Sebastian Ghiţă, care ar fi avut loc după dispariţia fostului deputat.
14 aprilie: Poliţia Română anunţă că Sebastian Ghiţă a fost reţinut în Serbia.
Declaraţia ministrului de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale
Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, era însoţit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce fostul parlamentar a prezentat documente false, a declarat ministrul de interne, Carmen Dan, la Digi 24.
"Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false, paşaport sloven. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe", a declarat Carmen Dan.
Poliţia Română a făcut publică şi o fotografie cu Sebastian Ghiţă, din care reiese că acesta a încercat să îşi schimbe înfăţişarea, fotografia surprinzându-l pe fostul parlamentar cu barbă.
Ce tratat există între România şi Serbia şi cum ar putea fi adus în ţară Sebastian Ghiţă
Procedura extrădării lui Sebastian Ghiţă din Serbia ar putea dura undeva între câteva zile şi o lună, extrădarea făcându-se prin Ministerul Justiţiei, potrivit autorităţilor române.
"În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
În prezent, se derulează procedura legala în astfel de situaţii, a mai precizat IGPR.
CITEŞTE ŞI DOCUMENTUL în baza căruia poate fi adus în ţară Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme. Pe de altă parte, surse apropiate anchetei spun că nu se punea problema urmăririi în trafic, de organele de cercetare penală fiind solicitate interceptarea acestuia şi monitorizarea în puncte fixe. Mai mult, ultimul loc în care a fost văzut Sebastian Ghiţă a fost evenimentul SRI.
Fostul deputat are, până la momentul transmiterii ştirii, cinci dosare penale.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar,acesta fiind dat ulterior în urmărire naţională şi internaţională.
Apoi, în cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor
"În perioada 2007 - 2014, Ghiţă Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România SA şi a primit, în mod indirect de la aceştia suma de 22.872.321,21 lei (bani însuşiţi), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. şi S.C. Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă şi în scopul determinării reprezentanţilor Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la acest agent economic şi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanţilor/angajaţilor S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. şi S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relaţii comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. şi societăţile comerciale menţionate respectiv, constând în achiziţionarea fictivă de servicii IT, promiţând în schimb că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, CNAS, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Braşov, respectiv promiţând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii şi derulării în bune condiţii (fără impedimente la acordarea plăţilor) a contractelor finanţate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA", se arăta într-un document din dosarul procurorilor.
Fostul parlamentar este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată, alături de foşti şefi de poliţie şi procurori din Prahova, fostul deputat fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădesc, au fost trimişi în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.
Totodată, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.
Citeşte şi: Tribunalul Prahova: Firmele din ultimul dosar al lui Sebastian Ghiţă nu pot fi DIZOLVATE sau lichidate
Citeşte şi: DNA cere instanţei interdicţia dizolvării firmelor cercetate în dosarul lui Sebastian Ghiţă
Citeşte şi: Ministrul de Interne: Vom aloca resurse pentru găsirea lui Sebastian Ghiţă. Nu am renunţat la căutări
Citeşte şi: Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au solicitat amânare în cazul contestaţiei la mandatul de arestare în lipsă
Citeşte şi: Jurnalistul Dan Andronic, audiat de Poliţie în dosarul privind dispariţia lui Sebastian Ghiţă
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe