Bucureştenii, de două ori mai bogaţi decât restul ţării. Puterea de cumpărare în Capitală, aproape de media UE

Nord-Estul României continuă să fie una dintre cele mai sărace zone din UE, iar 7 regiuni româneşti se află sub pragul de 75% din media europeană în privinţa puterii de cumpărare, însă Bucureştiul se plasează la peste 90%, locuitorii capitalei fiind de peste două ori mai bogaţi decât restul ţării.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii, de două ori mai bogaţi decât restul ţării. Puterea de cumpărare în Capitală, aproape de media UE

Bucureştenii, de două ori mai bogaţi decât restul ţării. Puterea de cumpărare în Capitală, aproape de media UE (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor exprimat în puterea standard de cumpărare (purchasing power standard, PPS) plasează nord-estul României pe penultimul loc în UE, cu 27% din media comunitară, singura regiune mai săracă fiind Severozapaden din Bulgaria, cu 26% din medie, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Şase zone din România se regăsesc printre cele mai sărace 20 de regiuni din UE, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru.

Totodată, şapte regiuni din România au un PIB pe locuitor echivalent cu mai puţin de 75% din media UE, situaţie întâlnită şi în Grecia, singura ţară cu mai multe zone sub acest prag fiind Polonia, care este însă unul dintre cele mai mari state membre ca populaţie şi suprafaţă.

Pe ansamblu, România a avut în 2007 un PIB pe locuitor de 5.800 euro, iar indicatorul PPS (Purchasing Power Standard - stantardul puterii de cumpărare) era de 10.400, reprezentând 41% din media UE.

Cea mai săracă regiune este Nord-Estul ţării, cu un PIB pe locuitor de 3.700 euro şi o putere de cumpărare 26% din medie, urmată de Sud-Vest Oltenia (4.500 euro, 32,7%), Sud-Est (4.700 euro, 33,8%), Sud-Muntenia (4.800 euro, 34,2%), Nord-Vest (5.600 euro, 40,2%), Centru (5.900 euro, 42,2%), Vest (6.700 euro, 48,2%) şi, în final, zona Bucureşti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor de 12.800 euro şi o putere de cumpărare de 92,2% din media UE.

Cea mai bogată zonă din UE este centrul Londrei, care depăşeşte ca putere de cumpărare de peste 3,3 ori media UE, urmată de Luxembourg, unde locuitorii pot consuma de 2,75 ori mai mult decât vecinii europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici