Bucureşti, Galaţi şi Iaşi: Îmbrânceli între pensionari şi jandarmi - VIDEO

Mii de pensionari nemulţumiţi de decizia de scădere a pensiilor cu 15 la sută cer demisia preşedintelui Băsescu pichetând prefecturile din întreaga ţară. La Bucureşti şi Galaţi, pensionarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au rupt gardurile de protecţie.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Bucureşti, Galaţi şi Iaşi: Îmbrânceli între pensionari şi jandarmi - VIDEO

Bucureşti şi Galaţi: Îmbrânceli între pensionari şi jandarmi (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

La Bucureşti, după forţarea cordonului de ordine, cei aproximativ 1.000 de protestari au reuşit să ajungă din zona amenajată pentru protest în faţa intrării de la Palatul Cotroceni. Jandarmii au mutat cordonul de ordine în faţa intrării în Palatul Cotroceni. În timpul îmbulzelii create după forţarea gardurilor de protecţie, mai multor pensionari li s-a făcut rău, aceştia primind îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanţă trimise la faţa locului.

Pensionarii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat, la sediul Preşedinţiei rămânând doar aproximativ 20 de oameni.

După aproape două ore de discuţii, delegaţia pensionarilor a ieşit din Palatul Cotroceni şi le-a spus protestatarilor că i-au prezentat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, toate problemele lor.

Protestatarii, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, au început să huiduie şi mai tare şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi renunţarea la măsurile de reducere a pensiilor.

Pensionarii au huiduit, au strigat "jos Băsescu", "unitate" şi au avut pancarte pe care scria "Ne-aţi «ciuruit», vă «ciuruim»", "Respectaţi bătrânii ţării", "Domnule preşedinte, ne-aţi înşelat", "Nu îngropaţi de vii pensionarii", "Ce aveţi împotriva noastră, domnule preşedinte", "Vrem să trăim în unitate".

Video Stirileprotv.ro

Câteva sute de pensionari membri ai unor asociaţii din judeţul Galaţi au declanşat un protest în faţa Prefecturii gălăţene. În jur de 150-200 de pensionari au blocat strada, în urmă cu aproximativ un sfert de oră, şi au forţat intrarea în Prefectură, jandarmii formând un cordon pentru a-i bloca. Jandarmii gălăţeni au reuşit să blocheze intrarea în Prefectură a pensionarilor, la ora transmiterii acestei ştiri ei manifestându-se mai calm şi continuându-şi protestul pe esplanada din faţa Prefecturii.

După ce jandarmii au reuşit să le blocheze intrarea în Prefectură, pensionarii au blocat pentru aproximativ un sfert de oră - 20 de minute strada Domnească, una din străzile circulate din municipiul Galaţi, însă în cele din urmă, la intervenţia unuia dintre liderii lor, care a făcut apel la calm şi i-a îndemnat să nu recurgă la acţiuni violente, s-au retras pe esplanada din faţa Prefecturii.

Video Stirileprotv.ro

Peste 250 de pensionari ieşeni participă la un miting de protest în faţa Prefecturii judeţului Iaşi, între manifestanţii şi jandarmii din faţa clădirii producându-se incidente, mai mulţi pensionari forţând intrarea în clădire. Protestul a început în jurul orei 10.00 însă liderii pensionarilor nu au reuşit să ţină niciun discurs în faţa participanţilor la miting, vocea acestora fiind acoperită de vacarmul mulţimii. La un moment dat, mai mulţi pensionari au urcat pe treptele Prefecturii încercând să intre în clădire, însă au fost opriţi de jandarmi.

În mijlocul protestatarilor, a venit şi prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, pentru a discuta cu pensionarii. El a stat în mulţime timp de două - trei minute, apoi s-a retras în clădire, protestatarii devenind tot mai furioşi. Prefectul Tomaşeschi a fost tras de haină de către mai mulţi pensionari, care i-au reproşat că pensiile vor scădea cu 15 la sută.

La Timişoara, aproximativ o sută de persoane, membre ale Uniunii Generale a Pensionarilor din Timiş, pichetează Prefectura. Protestatarii poartă pancarte pe care scrie "Nu tăiaţi pensiile ", "Jos Guvernul", "Nu moarte prin înfometare", fluieră şi scandează "Hoţii".

Aproximativ o sută de pensionari sătmăreni pichetează sediul Prefecturii Satu Mare. Pensionarii poartă pancarte cu mesajele "Nu ne omorâţi" şi "Nu suntem de acord cu reducerea de 15%". Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian, a declarat că dacă li se diminuează pensiile cu 15 la sută vor ajunge ca toţi pensionarii să fie muritori de foame şi a cerut să se renunţe la aplicarea acestei măsuri. O delegaţie a protestatarilor urmează să înainteze un memoriu prefectului Radu Giurcă. Acţiunea de protest a început la ora 10.00 şi va dura până la ora 12.00.

La Oradea, aproximativ 50 de pensionari pichetează Prefectura Bihor. Ei s-au adunat în jurul orei 10.00 în faţa Prefecturii, având foi A4 pe care sunt scrise mesaje precum: "Nu ne anulaţi drepturile legal dobândite", "Guvernanţi, pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu le anulaţi un drept legal câştigat". După ce preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor Bihor, Ilies Popescu, le-a citit protestul şi memoriul, toţi au început să scandeze "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Unii îşi fac palate şi noi murim de foame".

La Târgu Mureş, circa o sută de pensionari din Band, Iernut, Sighişoara şi Târgu Mureş pichetează Prefectura Mureş, purtând pancarte pe care scrie "Pensionari! Nu renunţăm la drepturile cuvenite", "Pensionari! Cerem politicienilor să îşi respecte promisiunile făcute". Pensionarii au elaborat un protest pe care urmează să îl înainteze reprezentaţilor Prefecturii Mureş.

La Zalău, peste 50 de pensionari din cadrul Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj şi al Uniunii Judeţene a Pensionarilor Sălaj pichetează Prefectura, în intervalul orar 10.30-12.00. Pensionarii cer adoptarea unor măsuri care să înlesnească accesul pensionarilor la medicamente compensate şi gratuite şi ca Guvernul să adopte măsuri ferme de protejare a puterii de cumpărare a pensiilor de stat. Protestul este unul paşnic, iar pensionarii au pancarte cu mesaje "Guvernanţi! Pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu anulaţi un drept legal câştigat".

La Sibiu, cinci persoane care reprezintă Uniunea Naţională a Pensionarilor, filiala Sibiu, au predat o scrisoare deschisă prefectului Constantin Trihenea şi au prezentat acestuia nemulţumirile pe care le au.

Aproape două sute de pensionari au protestat, în faţa Prefecturii Neamţ scandând lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, nemulţumiţi că urmează să li se diminueze pensiile. La un moment dat, aceştia au încercat să forţeze intrarea în instituţie, dar au fost respinşi de către jandarmi. O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul de Neamţ, Mihai Archip. Pensionarii au avut o discuţie tensionată cu prefectul, care a încercat să calmeze spiritele şi să le explice necesitatea măsurilor ce urmează să fie adoptate de Guvern.

Aproximativ o sută de pensionari botoşăneni au pichetat sediul Prefecturii din Botoşani. Potrivit preşedintelui Sindicatului Judeţean al Pensionarilor Botoşani, Maria Paraschiv, pentru protestul de miercuri au fost contactaţi doar trei sute de membri, dar mulţi nu au venit din cauză că joi este sărbătoarea religioasă Înălţarea Domnului, iar femeile au multă treabă. O delegaţie a protestatarilor a purtat o discuţie cu prefectul de Botoşani, Cristian Roman, aceştia prezentându-i în scris revendicările.

Câteva zeci de pensionari au desfăşurat, în faţa Palatului Administrativ din Suceava un protest spontan, iar din cauza acestora o delegaţie guvernamentală din Austria care s-a întâlnit cu autorităţile judeţene a fost condusă în afara instituţiei pe una din ieşirile de serviciu. Protestatarii au scandat lozinci precum "Daţi-ne pensiile, hoţilor!", "Jos Băsescu!", "Jos Guvernul lui Flutur şi Băsescu" şi au anunţat că intenţionează să organizeze, în fiecare zi, proteste similare.

Şi la Vaslui peste 500 de pensionari s-au adunat în Piaţa Civică din municipiu. Reuniţi din mai multe localităţi ale judeţului Vaslui, pensionarii au scandat lozinci împotriva actualului Guvern şi a preşedintelui Traian Băsescu, solicitând, printre altele, demisia acestora.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 6 mai, după negocierile cu FMI, că pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fi reduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus aceste măsuri, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici