„România, în situaţia actuală, nu mai prezintă garanţii (pentru FMI, n.r.) că-şi poate îndeplini celelalte obligaţii prevăzute în acordul de împrumut, până la sfârşitul anului”, a spus Stolojan. El a explicat că problema FMI este legată de capacitatea României de a-şi îndeplini de acum încolo obligaţiile.
Întrebat dacă FMI va elibera tranşa următoare din împrumutul pentru România, Stolojan a răspuns că este de părere că Fondul va cere garanţii suplimentare.
Întrebat dacă fără banii de la FMI se pot plăti salariile şi pensiile, Stolojan a răspuns că rămâne ca actualul Guvern să judece şi să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor care nu se referă la pensii şi salarii sau să reducă din cheltuielile cu pensiile şi salariile. Întrebat dacă e posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate, Stolojan a răspuns: „E posibil şi acest lucru pentru o perioadă relativ scurtă de timp până când România îşi reintră în ritmul normal. El a precizat că soluţia nu a fost discutată la PDL, cu Gheorghe Pogea, dar este însă posibilă.
El a menţionat că în România nu s-a apelat niciodată la aşa ceva, dar banii publici sunt prost gestionaţi. „Este încă mult de economisit din banul public până să ajungem la o asemenea soluţie”, a mai spus Stolojan.
Membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au întâlnit, joi seară, la Palatul Victoria, cu premierul interimar, Emil Boc, pentru a discuta despre acordul încheiat de România cu instituţia financiară, la întâlnire participând şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Delegaţia FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului şi s-a întâlnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, având şi o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.