- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.10.2015, 22:57)
- Elvira Gheorghita
Bugetul pentru educaţie se va închide cu 4 % din PIB. La cercetare s-a cerut o creştere cu 50%
Bugetul pentru educaţie se va închide, anul acesta, cu 4 % din PIB, în timp ce în cazul cercetării a fost solicitată o creştere cu 50 la suta a procentului din PIB alocat acestui segment, a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea "Educaţia 2018".
Urmărește
1903 afișări
Bugetul pentru educaţie se va închide cu 4 % din PIB. La cercetare s-a cerut o creştere cu 50% (Imagine: Shutterstock)
"Anul acesta ne vom închide bugetul pe 4% din PIB pe educaţie. Întotdeauna am fost de părere că o educaţie de calitate fără resurse financiare este greu de imaginat şi sigur că dorim creşterea bugetului. Încercăm să promovăm această creştere atât la nivelul educaţiei, cât şi la nivelul cercetării. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru educaţie în anul 2016. Am avansat o solicitare de creştere cu 50 la sută a bugetului cercetării. Ne închidem anul acesta la cercetare pe 0, 24% din PIB pe resurse alocate de la buget şi pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase în cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020", a spus Ministrul Educaţiei, prezent, luni, la dezbaterea "Educaţia 2018", organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, la Colegiul Naţional "Sf. Sava".
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că va fi anunţat ulterior şi calendarul majorărilor salariale în educaţie.
"Sunt convins că la nivelul acestuia an se vor găsi resursele necesare pentru a se reflecta, inclusiv din perspectiva sistemului de salarizare, faptul că şi educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale pentru Guvernul României. Am avansat propunere de creştere de 10% în paralel cu acordarea titlurilor executorii, ultima tranşă pe 2016 şi tot ce a mai rămas pe 2017. Solicitarea sindicatelor a fost de acordare a unui procent de 15%. Avem execuţia bugetară pe primele trei trimestre şi în scurt timp o să anunţăm ce creşteri salariale sunt posibile în educaţie", a adăugat Sorin Cîmpeanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
În plus, ministrul a menţionat că în educaţie sunt extrem de multe probleme, dar pot fi avute şi rezultate pe măsura aşteptărilor. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul a iniţiat şi a organizat o primă rundă de consultări la care au participat sindicatele.
Ministrul a vorbit, în cadrul dezbaterii, şi despre Bursele FLEX, arătând că un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA.
"Este vorba de leadership. Sunt eligibili copii care sunt născuţi între1999 şi 15 iulie 2001. Sunt criterii de selecţie, să fie vorbitori de limbă engleză. Prin acest proiect un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA, prin finanţarea structurilor americane. Este o oportunitate importantă pentru copiii români de a studia în SUA", a spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă va susţine cererea studenţilor de majorare cu 25 % a bugetului pentru burse, cămine şi cantine, ministrul a răspuns afirmativ, arătând că, încă din aceste an, de la rectificarea bugetară a susţinut că trebuie direcţionate prioritar fondurile către spaţiile de cazare şi de învăţământ.
De asemenea, Sorin Cîmpenu a mai spus că este nevoie de susţinere pentru schimbarea legislaţiei privind reglementarea manualelor ca bun de interes naţional şi nu ca un bun de orice altă natură.
"Anul viitor în septembrie trebuie să fie manualele de clasa a IV-a. (...) La ultima licitaţie am dorit să achiziţionăm 126 de manuale cu 126 de componente digitale. S-au prezentat ofertanţi pentru 23, patru au fost neeligibili, nouă au contestat, doar 10 din 126 ajung pe băncile elevilor. Insist pe mobilizarea tuturor factorilor, inclusiv media, inclusv în Parlament pentru schimbarea legislaţiei privind reglementarea manualelor şcolare ca bun de interes naţional şi nu ca un bun de orice altă natură aşa cum este privit acum prin OUG 34'', a precizat Sorin Cîmpeanu.
Dezbaterea de luni, a fost organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" şi a avut printre participanţi parlamentari, părinţi, profesori, elevi şi studenţi.
Temele de dezbatere au fost: reforma politicilor de resurse umane, depolitizarea funcţiilor de conducere, de îndrumare şi control, reforma curriculară, finanţarea învăţământului şi cercetării, stabilirea legislaţiei în domeniul învăţământului şi integrarea europeană a învăţământului superior românesc.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe