Bursa locurilor de muncă din Capitală: cerere mare, vârste diferite, speranţe minime

Bursa locurilor de muncă din Capitală a adunat oameni de toate vârstele, de la studenţi la cei care se apropie de pensie, toţi fiind în căutarea unui loc de muncă plătit mai bine decât salariul minim pe economie, însă mulţi nu şi-au pus mari speranţe că îşi vor schimba statutul din şomer în angajat.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Bursa locurilor de muncă din Capitală: cerere mare, vârste diferite, speranţe minime

Bursa locurilor de muncă din Capitală: cerere mare, vârste diferite, speranţe minime (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Agenţii economici din Capitală au venit cu aproximativ 5.000 de posturi vacante la Bursa generală a locurilor de muncă, aproape dublu comparativ cu anul trecut, însă acest lucru nu a însemnat şi o speranţă pentru cei care caută un loc de muncă.

Din cei aproximativ 10.000 de agenţi economici contactaţi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM), doar 235 au participat la Bursa generală a locurilor de muncă din Capitală, oferta lor fiind însă de două ori mai mare decât în 2010, când au fost 2.474 de posturi.

"Pentru cei care nu îşi găsesc un loc de muncă astăzi, am venit şi cu o ofertă de cursuri gratuite de calificare, recalificare, perfecţionare atât din fondul de şomaj, cât şi din Fondul Social European. Din fondul de şomaj avem la acest moment cursuri pe dulgher, tâmplar-parchetar, zidar-tencuitor, zugrav-vopsitor, (...) iar din Fondul Social European sunt cursuri atât pentru studii superioare, cât şi pentru meserii", a spus purtătorul de cuvânt de la AMOFM Bucureşti, Nicoleta Borcea-Halmaghi.

Potrivit acesteia, rata de ocupare în 2010 a fost de 20 la sută, în timp ce, la nivel naţional, 30 la sută dintre cei care şi-au căutat un loc de muncă au reuşit să se angajeze.

Mulţi dintre participanţii la eveniment, şomeri de lungă durată, şi-au pierdut speranţa că îi mai angajează cineva. Deşi au constatat că a crescut numărul posturilor, oferta nu li s-a părut şi corespunzătoare pregătirii sau cerinţelor lor de salarizare.

"Am lucrat toată viaţa ca macaragiu şi şofer. Acum sunt şomer cu acte, de anul trecut. Am mai depus ceva CV-uri pe la firme, dar am impresia că vârsta e o problemă. Am 56 de ani împliniţi. Îmi spun mereu că o să mă sune şi să aştept. Sunt unii care dau anunţuri în ziare şi sunt cinstiţi, pentru că spun că angajează până la o anumită vârstă", a mărturisit un domn cu părul grizonat, în timp ce completa un curriculum vitae.

Unii participanţi la bursă s-au plâns de faptul că oferta nu a fost prea variată, majoritatea angajatorilor fiind din domeniul asigurărilor.

"Bursa de azi, destul de interesantă. Mai mult pe asigurări am văzut, dar nu am găsit ce căutam noi. Aveam nevoie de nişte posturi cu o calificare mai joasă, de genul ambalare, asamblare componente. Mi se par destul de mulţi angajatori, în comparaţie cu anii trecuţi, dar nu este o ofertă foarte variată", a remarcat o doamnă care venise să caute un loc de muncă.

În domeniul asigurărilor, nu se poate vorbi, după cum au mărturisit chiar angajatorii, de un salariu fix, întrucât remunerarea constă în comisioanele obţinute din vânzare.

Mihaela Mihailovici, directorul unei agenţii de asigurări, care oferea patru posturi de unit manager şi 15 de consultant financiar, a precizat că la început se acordă venitul minim pe care un consultant l-ar putea câştiga şi care ar fi undeva la 2.000 de lei pe lună.

Ea a remarcat că, în ultimul timp, calitatea candidaţilor "este un pic mai ridicată comparativ cu anii precedenţi", dar pretenţiile au rămas cam aceleaşi, întrucât cei care doresc să se angajeze invocă şi ei criza economică pentru a obţine venituri cât mai mari.

"Caut orice ca să pot să muncesc. În momentul de faţă, şi dacă găsesc ceva, este greu de acceptat, pentru că e pe bani puţini. Am fost chemat la interviuri, dar mi s-au oferit posturi de noapte, pentru care primeam salariul aproape minim pe economie. Caut să încep ceva sau să avansez", a declarat Alexandru, un student de 22 de ani, care de aproape un an şi-a pierdut postul de referent pe care l-a ocupat la Institutul de Fizică Atomică.

Ecaterina Isain, care pare să se apropie de pensionare, notează conştiincioasă într-un carneţel oferta fiecărui angajator. Mărturiseşte că ea are un loc de muncă, dar că a venit la Bursă pentru a încerca să găsească ceva pentru cei doi copii ai ei.

"Caut un post necalificat sau de muncitor comercial pentru băiat, iar pentru fată caut ceva legat de contabilitate, de economist, ea terminând o facultate de contabilitate. Sper să găsesc pentru ea ceva mai bun decât are acum. Lucrează în turism, pe un salariu de 950 de lei. (...) Băiatul a lucrat un an şi jumătate pe şantier dar s-a desfiinţat firma şi de aproape trei ani nu mai reuşeşte să se angajeze", a spus Ecaterina Isain.

Elena Popescu, reprezentanta unui lanţ de magazine, oferea circa 20 de posturi, de la lucrător comercial, casier, recepţioner marfă, operator, până la posturi de conducere în cadrul magazinului. În prima oră de la deschiderea bursei reuşise să adune aproximativ 100 de CV-uri.

"Vă pot spune cu toată sinceritatea că suntem surprinşi de candidaţii prezenţi azi la târg. S-au ridicat peste aşteptările noastre şi considerăm că avem un potenţial foarte bun în vederea procesului de recrutare şi selecţie", a spus reprezentanta lanţului de magazine.

În privinţa aşteptărilor pe care le au cei care îşi caută un loc de muncă, Elena Popescu precizează că acestea au mai scăzut, dar nu semnificativ.

Printre sutele de bucureşteni care au venit să-şi găsească un loc de muncă au fost şi unii care au participat doar pentru a-şi face o idee.

Un inginer care se apropie de pensionare a recunoscut că are un loc de muncă şi a venit doar pentru a testa piaţa. El a povestit că nu îi mai convine salariul de 2.000 de lei pe care îl are în prezent şi a vrut să verifice dacă este rost de mai mult.

Pentru cei care au fost nemulţumiţi de oferta de locuri de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a venit cu promisiunea că astfel de evenimente vor fi organizate lunar. Ocazii pentru cei nemulţumiţi de oferta de vineri să îşi găsească locul potrivit pe o piaţă de muncă săracă în oferte plătite bine într-o perioadă în care criza economică este invocată atât de angajatori, cât şi de cei care speră la un post mai bun.

(Material realizat de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici