- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.11.2014, 19:01)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cadre didactice de la Universitatea Bucureşti refuză subvenţia de 700 lei, considerând-o "umilinţă"
Mai multe cadre didactice de la Universitatea Bucureşti au anunţat, vineri, că refuză subvenţia pentru dezvoltare profesională, de 700 de lei, arătând că această acţiune a Guvernului, legată de momentul alegerilor, este fără precedent în mediul universitar, iar acceptarea banilor ar fi "o umilinţă".
Urmărește
1568 afișări
Cadre didactice de la Universitatea Bucureşti refuză subvenţia de 700 lei, considerând-o "umilinţă" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut de 13 cadre didactice. Acestea au transmis o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta şi miniştrilor Remus Pricopie şi Mihnea Cosmin Costoiu.
"Am fost informaţi de Universitatea din Bucureşti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat poate primi subvenţia pentru dezvoltare profesională, în cuantum de 700 lei. Vă trimitem această scrisoare pentru a vă informa că noi, semnatarii ei, nu acceptăm primirea acestei sume. Această acţiune a Guvernului, insuficient pregătită şi fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor şi sugerează mai degrabă dorinţa de a potoli nemulţumirea lucrătorilor din învăţământ decât grija sinceră pentru soarta lor", se arată în scrisoarea deschisă.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
Semnatarii spun că cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) şi personalul auxiliar din învăţământ muncesc în condiţii indecente de salarizare, dar nu au nevoie de "demagogie şi de măsuri pompieristice", ci de o abordare corectă a problemelor din Educaţie, inclusiv a celor salariale.
"Considerăm că ar fi o umilinţă să acceptăm aceşti bani în condiţiile în care: nu este respectat procentul de finanţare a Educaţiei, aşa cum este prevăzut de lege şi, din interese politice şi împotriva interesului învăţământului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educaţiei şi a modificat criteriile CNATDCU", arată semnatarii.
Ei susţin că aceste acţiuni îşi arată deja "efectele dezastruoase", respectiv faptul că cercetarea performantă este descurajată, că puterea actuală pare dezinteresată de condiţiile materiale grele în care trăiesc cele mai multe cadre didactice şi politicul se amestecă în activitatea universitară, dând exemplu decizia cea mai recentă prin care, în mod absolut nejustificat, au fost suspendate cursurile universitare în zilele de 14 şi 17.
"Îi înţelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenţii. Mulţi dintre dânşii chiar au mare nevoie de aceşti bani, mulţi o duc foarte greu. Cu toţii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însă noi, prin neacceptarea acestei subvenţii, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice", notează cele 13 cadre didactice semnatare.
Scrisoarea deschisă este semnată de: Lector Dr. Crina Dăscălescu, Prof. Dr. Sorin Dăscălescu, Conf. Dr. Alexandru Gica, Conf. Dr. Radu Gramatovici, Conf. Dr. Ioana Leuştean, Prof. Dr. Laurenţiu Leuştean, Prof. Dr. Liviu Marin, Prof. Dr. Liviu Ornea, Conf. Dr. Ionel Popescu, Prof. Dr. Sanda Ţigoiu, Conf. Dr. Victor Ţigoiu, Conf. Dr. Cristian Voica, Conf. Dr. Victor Vuletescu.
Guvernul anunţa, în 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul unversitar să primească suma de 150 euro.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, afirma recent că profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro cu care să îşi cumpere cărţi sau alte materiale didactice, Ministerul de Finanţe urmând să facă, joi, plăţile către inspectoratele şcolare, astfel că sumele vor fi virate către destinatari în scurt timp.
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe