- Home
- Social
- SIBIU, (20.09.2012, 18:18)
- Pacala Dana , Elida Cremene ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câine care detectează mirosul cadaveric de sub apă, cel de sânge şi lichid seminal, dresat la Sibiu
Un câine ciobănesc german care poate detecta mirosul cadaveric de sub apă, dar şi cel de sânge sau de lichid seminal, fără a mai fi necesară astfel folosirea unor substanţe care să altereze probele, este dresat la Centrul Chinologic de la Sibiu, fiind singurul astfel de câine din România.
Urmărește
399 afișări
Câine care detectează mirosul cadaveric de sub apă, cel de sânge şi lichid seminal, dresat la Sibiu (Imagine Arhiva: Remus Badea/Mediafax Foto)
Potrivit şefului Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, comisarul şef Crişan Mucenic Lăzureanu, este pentru prima dată când România are un astfel de câine, care poate detecta mirosul de cadavru de sub apă, dar şi cel al sângelui şi al lichidului seminal fără alte substanţe care ar interveni pe o probă criminalistică.
"Avem un câine ciobănesc german, care se numeşte Nom, este condus şi pregătit de colegul nostru Alin Pascu. Este primul câine care a fost dresat pentru această categorie de serviciu din România şi el se află la Centrul Chinologic de la Sibiu. Este un câine tânăr, un câine de perspectivă şi credem că mulţi ani de aici înainte el ne va folosi pentru acest tip de căutare. Câinele are dublă specializare, el putând să identifice mirosul substanţelor biologice. Este vorba de sânge şi de lichid seminal. Practic, câinele, într-o încăpere, poate să discrimineze o pată de lichid semninal care există acolo. Este foarte important pentru criminalistică. Este vorba de diseminarea mai multor urme de care nu poţi să îţi dai seama, fără o analiză prealabilă, de ce natură sunt. Însă câinele simţind mirosul ne indică nouă, criminaliştilor, de unde să ridicăm respectiva urmă care va fi analizată în laborator. Şi aici este unic", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, comisarul şef Crişan Mucenic Lăzureanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit sursei citate, în mod normal, identificarea urmelor de sânge se făcea cu luminol, o substanţă care punea, sub efectul razelor ultraviolete, în evidenţă sângele spălat sau şters, însă această substanţă are efecte adverse asupra probei, pe când în cazul câinelui acest lucru nu se întâmplă.
"Luminolul avea efecte adverse asupra componenţei biologice a sângelui respectiv şi nu mai puteai să faci probele necesare de ADN sau alte probe suplimentare. Câinele nu intervine invaziv asupra substanţei biologice. Ea rămâne intactă, el doar o miroase şi se poate preleva substanţa biologică în întregul ei şi poate oferi toată gama de analize medicale începând de la serologie judiciară, ADN şi aşa mai departe", a precizat Lăzureanu.
Potrivit aceleiaşi surse, câinele Nom a fost specializat în Germania, urmând un curs foarte dificil, pe care l-a absolvit cu brio. Acolo, el a fost antrenat să simtă mirosul cadaveric de sub apă, fiind învăţat să stea într-o barcă, în timpul unor căutări.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe