- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (07.05.2017, 13:41)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Câinii de căutare-salvare şi cei folosiţi la intervenţiile Jandarmeriei au fost scoşi la paradă
Câinii de căutare-salvare şi cei folosiţi la intervenţii specifice ale Jandarmeriei au fost scoşi la paradă, duminică, cele mai multe dintre patrupede aparţinând unor voluntari care îşi dedică timpul liber antrenându-şi animalele de companie în misiuni de salvare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
686 afișări
Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania si Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj au organizat, duminică, la Cluj-Napoca “HiperParada Animalelor”, eveniment în cadrul căruia au avut loc demonstraţii ale voluntarilor cu câini de căutare-salvare, dar şi de intervenţii specifice ale câinilor de serviciu ai Jandarmeriei.
Preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania, Oana Ciora, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cei 14 membri ai asociaţiei sunt voluntari, au propriile slujbe şi familii şi au decis să îşi dedice o mare parte din timpul liber alături de câinii lor, pe care îi antrenează pentru misiuni de căutare-salvare a persoanelor pierdute în pădure sau a celor prinse sub dărâmături.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
-
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
“Facem asta din 2011, de la înfiinţarea asociaţiei. Pregătirea unui astfel de câine durează în jur de doi - trei ani, până se ajunge la nivelul la care animalul poate să participe la examenele de atestare şi apoi la misiuni. Dar pregătirea nu se termină niciodată, trebuie antrenamente continue. Am participat la peste 15 misiuni de căutare-salvare în judeţ, în special pentru căutare a persoanelor dispărute, sub conducerea ISU, a Salvamont, a Poliţiei. În societatea românească sunt tot mai multe exemple de persoane care vor să facă ceva, să schimbe ceva, iar pentru acest lucru sunt dispuşi să îşi dedice o mare parte din timpul liber şi din finanţele familiei. Concediile ni le petrecem în tabere de pregătire cu câinii, la fel şi zilele de sfârşit de săptămână. Totul vine din dorinţa de a face ceva util şi de a schimba ceva în tot ce se întâmplă în România şi ne bucurăm să putem face asta împreună cu câinii noştri”, a spus Ciora.
Asociaţia are 14 voluntari şi un număr de 20 de câini, dintre care 7 atestaţi pentru căutare – salvare din pădure, iar 5 pentru căutare salvare de sub dărâmături, iar ceilalţi sunt în faza de pregătire.
Oana Ciora este inginer constructor de profesie şi are doi câini, un ciobănesc german, Jack, şi un ciobănesc belgian, Yupi, ambii atestaţi pentru misiuni ce căutare-salvare.
Raul Mureşan, un alt voluntar, este inginer mecanic la un service auto şi participă la misiuni de căutare-salvare cu veteranul Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania, Aka, o căţeluşă dog german în vârstă de 8 ani.
“Fac această activitate ca voluntar, în timpul liber, după ce ies de la serviciu, şi, bineînţeles, la sfârşitul săptămânii. Am participat anual la multe acţiuni de căutare-salvare împreună cu Aka. Fiecare câine e diferit, dar trebuie să te adaptezi după el, metodele diferă. Nu se poate aplica aceeaşi metodă de dresaj pentru orice câine. Dar cred că nu există câine care să nu poată fi dresat, dar perioada în care el învaţă diferă”, a spus Mureşan.
La “HiperParada Animalelor”, câinii asociaţiei clujene au participat la demonstraţii de dresaj şi disciplină, alături de câinii de serviciu ai Inspectoratului de Jardarmi Judeţean Cluj care au efectuat exerciţii demonstrative şi au simulat acţiuni de intervenţie specifice în caz de atac cu armă albă, dar şi exerciţii de disciplină, pază şi apărare.
Plutonierul major Iulian Muntean a absolvit un curs de patru luni şi jumătate la Centrul Chinologic Sibiu şi a intervenit la misiuni alături de Max, un ciobănesc german în vârstă de 3 ani.
Galerie foto
“Câinele este pregătit pentru intervenţii căutare-salvare în mediul natural, am avut două misiuni la active în zona Beliş, de căutare a două persoane dispărute. Dresajul nu este uşor, dar este o muncă foarte frumoasă”, a spus Muntean.
Purtătorul de cuvânt al IJJ Cluj, Mariana Barbu, a declarat, la rândul său, că fiecare câine de serviciu este specializat pentru diverse categorii de intervenţie, printre care asigurare ordine publică, detectare materiale pirotehnice şi căutare-salvare.
La HiperParada Animalelor, reprezentanţii şcolilor de dresaj clujene au făcut demonstraţii de disciplină, pază, apărare, agility şi au dat sfaturi şi informaţii despre dresajul canin.
Totodată, peste 20 de crescători clujeni ai Asociaţiei Chinologice ,,Napoca” a judeţului Cluj au organizat o paradă a raselor de câini, iar Asociaţia “Arca lui Noe” a a organizat o paradă a câinilor fără stăpân.
La manifestare au asistat peste 500 de persoane.
Citeşte şi: Siriancă născută la Timişoara,vrea să schimbe imaginea arabilor: E unul din scopurile mele principale
Citeşte şi: GALERIE FOTO Statui vivante şi personaje de poveste, în noul sediu al Teatrului pentru Copii, deschis după 4 ani
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe