Călăraşi: Furnizarea utilităţilor, reluată pentru 32 de apartamente din blocul afectat de explozie

Furnizarea gazelor a fost reluată, vineri seară, către 32 de apartamente din blocul din Călăraşi afectat de explozia din seara de Crăciun, singura scară care nu va beneficia de alimentare cu utilităţi fiind cea unde s-a produs deflagraţia.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Călăraşi: Furnizarea utilităţilor, reluată pentru 32 de apartamente din blocul afectat de explozie

Călăraşi: Furnizarea utilităţilor, reluată pentru 32 de apartamente din blocul afectat de explozie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Lucrătorii Distrigaz au reluat, vineri seară, furnizarea gazelor pentru 32 de apartamente de pe patru din cele cinci scări ale blocului afectat de explozie, iar pe parcursul procesului de realimentare specialiştii se află la faţa locului, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Biroului Comunicare din cadrul GDF Suez, Amalia Anghel.

Aceasta a precizat că pe scara unde a avut loc deflagraţia şi unde sunt opt apartamente nu va fi reluată alimentarea cu gaze.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi au declarat, la rândul lor, corespondentului MEDIAFAX că până la ora transmiterii acestei ştiri au fost reconectate la utilităţi, respectiv la reţelele de gaze, apă şi energie electrică, locuinţele din scările de bloc 3, 4 şi 5, iar pentru apartamentele de pe scara 2, unde s-a produs explozia, nu va fi reluată, deocamdată, furnizarea utilităţilor.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea Bucureşti din Călăraşi, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, şi rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani.

Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei, nefiind necesară spitalizarea acestora.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călăraşi, joi, iar vineri s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcţie cu patru etaje şi cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidenţiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagraţiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav şi nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planşeele dintre parter şi etajul 1, respectiv dintre etajele 1 şi 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziţie de către primărie şi au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinţe.

În urma deflagraţiei, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranşate de la utilităţi - apă, gaze, energie electrică.

Totodată, un expert de la Bucureşti desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbuşire, la Călăraşi mergând şi patru specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. Aceştia au făcut măsurători şi au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagraţia, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârşitul lunii ianuarie.

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele au anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călăraşi, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

La parterul blocului în care s-a produs explozia funcţionează o cafenea ce i-ar aparţine lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele "Chirmuş", care este dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.

Potrivit presei locale, Chirmuş este cunoscut drept liderul unei grupări interlope din Călăraşi, ai cărei membri au fost implicaţi în mai multe scandaluri. Presa locală a relatat despre incidente violente în care membrii grupării conduse de Chirmuş, având asupra lor arme albe, dar şi arme de foc, şi-au atacat rivalii, bătăile cu săbii, cuţite şi pistoale având loc pe stradă.

În martie 2012, Chirmuş a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Slobozia la şase ani de închisoare pentru tentativă de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Călăraşi, Vasile Boşnigeanu, poreclit "Americanu". Procesul a continuat la Curtea de Apel Bucureşti, care a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ca în luna mai a acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună casarea sentinţei penale pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti şi menţinerea condamnării de şase ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Călăraşi în martie 2012.

După pronunţarea acestei sentinţe, Ionel Cristinel Ghencea a dispărut, el fiind căutat şi în prezent şi dat în urmărire naţională şi internaţională, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Călăraşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici