Călăuzele migranţilor afgani şi iranieni prinşi lângă ţărmul românesc al Mării Negre, reţinute

Procurorii constănţeni au dispus, miercuri, prin ordonanţă, reţinerea celor două călăuze, un ucrainean şi un turc, care au încercat să introducă ilegal în ţară 39 de migranţi din Orientul Mijlociu, ei fiind cercetaţi penal pentru trafic de migranţi.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Călăuzele migranţilor afgani şi iranieni prinşi lângă ţărmul românesc al Mării Negre, reţinute

Călăuzele migranţilor afgani şi iranieni prinşi lângă ţărmul românesc al Mării Negre, reţinute (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cei 39 de migranţi - cetăţeni afgani, iranieni şi un pakistanez, adulţi şi copii, cu vârste cuprinse între doi ani şi 44 de ani, urmau să tranziteze România cu scopul de a ajunge în Germania, însă cei doi inculpaţi nu au colaborat cu anchetatorii până în prezent, pentru a se putea stabili amploarea operaţiunii ilegale şi numărul cert de participanţi implicaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii constănţeni au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Igor Sychev, cetăţean ucrainean şi Bechir Kaya, cetăţean turc, care sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi prin mijloace care pun în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea migranţilor şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, iar primul şi pentru conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

Ei vor fi duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră - SCOMAR, au identificat, luni noapte, în jurul orei 23.25, un iaht suspect, fără pavilion arborat, la aproximativ 11 mile marine travers de localitatea Shabla din Bulgaria, în zona de patrulare comună româno-bulgară.

Pentru că vasul se apropia de apele teritoriale ale României, s-a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o ambarcaţiune a Grupului de Nave Mangalia pentru identificarea şi supravegherea ambarcaţiunii. Iahtul şi-a continuat drumul şi a intrat în apele teritoriale ale României şi, drept urmare, două nave ale Gărzii de Coastă au intervenit şi l-au escortat spre sediul Grupului de Nave Constanţa.

Iniţial, la bordul iahtului „Roda” fuseseră numărate 37 de persoane, de origine afgană şi iraniană. Odată adus vasul în portul Constanţa, a reieşit că pe ambarcaţiuniune se găseau 39 de migranţi din Orientul Mijlociu - cetăţeni afgani, iranieni şi un pakistanez, adulţi şi copii. Vasul era condus de un cetăţean ucrainean în vârstă de 54 de ani, care era ajutat de un cetăţean turc, în vârstă de 40 ani.

Migranţii au declarat că au plecat din Turcia la bordul iahtului „Roda”, plătind unor facilitatori din acea ţară sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro, cu scopul final de a ajunge în Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici