Căldura sufocantă nu te lasă să dormi? Oamenii de ştiinţă au câteva sfaturi

Studiul realizat în Noua Zeelandă confirmă alte studii efectuate în ultimii ani.

Urmărește
4164 afișări
Imaginea articolului Căldura sufocantă nu te lasă să dormi? Oamenii de ştiinţă au câteva sfaturi

Căldura sufocantă nu te lasă să dormi? Oamenii de ştiinţă au câteva sfaturi

Cei care suferă de insomnie ştiu că sfatul experţilor este să evite exerciţiile fizice intense seara, înainte de culcare: ritmul cardiac creşte, temperatura corpului creşte şi acest lucru poate înrăutăţi calitatea. de somn. O activitate fizică mai uşoară, însă, ne-ar putea ajuta să obţinem efectul opus şi asta confirmă un studiu realizat în Noua Zeelandă.

Cercetătorii de la Universitatea din Otago au ajuns la concluzia că efectuarea de mici sesiuni de exerciţii fizice în orele de seară, cum ar fi genuflexiuni pe scaun, ridicări ale gambei în timp ce se uită la televizor sau dansând în sufragerie poate promova un somn de calitate mai bună şi mai lungă. Cum a ajuns concluzia?

Echipa condusă de Jennifer Gale de la Departamentul de Nutriţie Umană a Universităţii din Otago a adunat 30 de indivizi sănătoşi, nefumători, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani, i-a echipat cu un tracker de fitness şi le-a cerut să finalizeze două sesiuni seara, efectuate într-un mediu de laborator controlat.

Un grup s-a limitat la activităţi sedentare, în timp ce celălalt a făcut 3 minute de exerciţii de rezistenţă la fiecare jumătate de oră: genuflexiuni, ridicări ale gambei şi ridicări ale genunchilor cu extensii de şold.

Monitorizând orele de somn ale participanţilor prin trackere de fitness, cercetătorii au descoperit că subiecţii care au efectuat activitate fizică au reuşit să doarmă în medie cu 27 de minute mai mult decât cei care s-au limitat la activitate fizică. Nu numai atât. Studiul nu a evidenţiat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte eficienţa somnului şi în numărul de treziri nocturne, semn că sesiunile mici de activitate fizică nu au compromis calitatea somnului.

„Din ceea ce ştim din alte studii, probabil că ai putea obţine un efect similar dacă te-ai plimba prin casă, ai mărşăluit pe loc sau chiar ai dansa în camera ta de zi”, a explicat Meredith Peddie, profesor la Departamentul de Nutriţie Umană la aceeaşi universitate: „Cel mai important lucru este să te ridici în mod regulat de pe scaun şi să-ţi mişti corpul”.

De remarcat faptul că studiul a fost realizat pe un număr mic de subiecţi, dar rezultatele publicate în British Medical Journal Open Sport & Exercise Medicine se adaugă altora efectuate în trecut şi cu aceleaşi concluzii. „Ştim că nivelurile mai ridicate de activitate fizică în timpul zilei promovează un somn mai bun, dar recomandările actuale de somn recomandă împotriva exerciţiilor de mare intensitate înainte de culcare este o intervenţie promiţătoare pentru sănătate”, a concluzionat Peddie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici