Căminul pentru vârstnici din Solca, fără căldură, electricitate şi hrană: "Nu am crezut că se mai poate aşa ceva în România”

Căminul pentru persoane vârstnice din Solca, judeţul Suceava, a rămas fără căldură, electricitate şi hrană, principala sa sursă de finanţare reprezentând-o pensiile bătrânilor cazaţi, majoritatea pensii sociale, iar în aceste condiţii vârstnicii primesc alimente de la localnici şi preot.

Urmărește
989 afișări
Imaginea articolului Căminul pentru vârstnici din Solca, fără căldură, electricitate şi hrană: "Nu am crezut că se mai poate aşa ceva în România”

Căminul pentru vârstnici din Solca, fără căldură, electricitate şi hrană: "Nu am crezut că se mai poate aşa ceva în România” (Imagine: Andrei Pungovschi/ Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost mandatat, vineri, de consilierii judeţeni suceveni să verifice, sâmbătă, situaţia Căminului pentru persoane vârstnice din Solca, aflat în administrarea Ministerului Muncii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nechifor a afirmat, vineri, la şedinţa CJ Suceava, că la Căminul pentru persoane vârstnice din Solca situaţia este disperată, în condiţiile în care de la sfârşitul anului trecut nu s-au mai alocat fonduri de la Ministerul Muncii pentru funcţionarea acestuia.

La cămin trăiesc 70 de bătrâni din 35 de localităţi, care nu mai au căldură, electricitate şi nici hrană şi riscă să fie scoşi în stradă, iar datoriile instituţiei ajunge la 150.000 de lei.

Nechifor a spus că după ce va verifica, sâmbătă, situaţia exactă, va propune alocarea unei sume de bani din fondul de rezervă, iar CJ Suceava urmează să se întrunească luni într-o şedinţă extraordinară pentru a adopta o hotărâre în acest sens, astfel încât bătrânii să aibă Sărbători Pascale.

"Nu am crezut că se mai poate aşa ceva în România”, a spus Nechifor.

Căminul pentru persoane vârstnice din Solca a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă.

Durata programului a fost până în octombrie 2015, când Ministerul Muncii a anunţat că acesta se prelungeşte cu încă doi ani, dar prelungirea nu a fost avizată de Ministerul de Finanţe.

În prezent, principala sursă de finanţare o reprezintă 60 la sută din pensiile bătrânilor cazaţi, majoritatea având pensii sociale, iar şapte nu au niciun venit. Din cota din pensii se strâng lunar circa 30.000 de lei, în condiţiile în care necesarul minim lunar de finanţare al căminului este de 98.970 de lei.

Guvernul a alocat, în decembrie 2015, din Fondul de rezervă, suma de 194.000 de lei, iar Consiliul Local Solca a alocat 100.000 de lei, dar fondurile s-au epuizat şi bătrânii trăiesc din mila publică.

Astfel, un preot le dă colaci primiţi ca pomeni, sâmbăta, iar localnicii le mai donează alimente.

Cei 32 de angajaţi nu şi-au primit salariile din luna martie.

Bătrânii instituţionalizaţi au nevoie de îngrijire zilnică, unii fiind imobilizaţi la pat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici