- Home
- Social
- (04.09.2013, 11:35)
- Paula Rusanu
Campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”: Ce se întâmplă dacă ai asigurare privată de sănătate şi eşti adeptul automedicaţiei
Automedicaţia pare a fi un sport naţional, potrivit unui studiu care arată că aproape nouă din zece români sunt adepţii automedicaţiei. Cei care preferă însă să se trateze singuri în cazul unei răceli sau a unei migrene vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar în cazul în care au o asigurare privată de sănătate.
Urmărește
463 afișări
Campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”: Ce se întâmplă dacă ai asigurare privată de sănătate şi eşti adeptul automedicaţiei
Un studiu realizat de Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente arată că de cele mai multe ori românii aleg să se trateze fără a cere sfatul medicului, bazându-se pe experienţele anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.
Datele cercetării arată că 41% dintre români se tratează după ureche atunci când sunt răciţi, în timp ce trei din zece aleg automedicaţia atunci când vine vorba de durerile de cap.
Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri, mulţi dintre aceştia, mai exact 6 din 10 părinţi, o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist, avertizează experţii din domeniul sanitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Măsurile luate de asiguratori împotriva automedicaţiei
Automedicaţia este responsabilă de apariţia unor serii de afecţiuni, printre care cea mai cunoscută este hepatita medicamentoasă, dar experţii din domeniul asigurărilor de sănătate sunt de părere că în viitorul apropiat obiceiul românilor de a lua medicamente fără prescripţie medicală nu va mai reprezenta o problemă. „În momentul în care sunt implementate reţeta electronică, fişa pacientului şi cardul de sănătate nu va mai exista automedicaţie. Farmaciştii nu vor mai vinde medicamente doar pentru a-şi face o normă. În plus, acest lucru va înceta atunci când cineva va da în judecată farmacistul. De exemplu: un antibiotic nu trebuie dat fără antibiogramă. Nu ai făcut antibiogramă, i-ai făcut un mare rău atât pacientului, cât şi firmei de asigurări. Dându-i unui pacient augmentin, organismul acestuia creează rezistenţă la antibiotic şi pentru vindecare trebuie să treci la următoarea clasă de antibiotice, iar următoarea clasă este mai scumpă. În aceste condiţii asiguratorul scoate mai mulţi bani din buzunar, iar riscul ca un farmacist să fie dat în judecată dacă nu a eliberat un medicament numai pe bază de reţetă este destul de ridicat”, a precizat Theodor Alexandrescu, Preşedinte Metropolitan Life.
Specialiştii spun că automedicaţia fără un diagnostic duce la alte tipuri de afecţiuni. „Medicul înţelege ansamblul corpului uman, fiziologia umană. Degeaba iau antibiotic pentru o durere în gât dacă din această cauză fac gastrită, sau enterocolită, sau, mai grav, încep să am o criză biliară. Deci nu poţi să recomanzi şi să iei un antibiotic după ureche. Automedicaţia nu va fi acceptată de niciun asigurator”, a declarat Theodor Alexandrescu.
Cu toate astea, asiguratorii spun că automediocaţia nu poate fi eradicată, dar pacientul va trebui să suporte o serie de consecinţe. „Asiguratorul poate să nu despăgubească anumite servicii, iar farmaciştii pot fi sancţionaţi, pentru că ei sunt singurii care scot din gestiune medicamentul.Când se face decontarea pentru 100 de medicamente se va face numai în baza a celor 100 de reţete. Dacă farmacia nu le prezintă, atunci nu va primi banii pentru medicamentele care nu sunt scoase din gestiune pe bază de reţetă”, a spus reprezentantul Metropolitan Life.
Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”, susţinută de Metropolitan Life. Urmăreşte campania şi pe Facebook.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe