Campanie controversată cu mesajul "Urăşte!": Parchetul Capitalei, sesizat privind spotul despre autism - VIDEO

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul cu privire la o campanie pentru un produs farmaceutic în care se face referire la copiii cu autism şi care are mesajul "Urăşte!".

Urmărește
5005 afișări
Imaginea articolului Campanie controversată cu mesajul "Urăşte!": Parchetul Capitalei, sesizat privind spotul despre autism - VIDEO

Campanie controversată cu mesajul "Urăşte!": Parchetul Capitalei, sesizat privind spotul despre autism - VIDEO

Reprezentanţii CEDCD spun că au sesizat "Parchetul Bucureşti cu privire la cazul flagrant de instigare la ură şi discriminare împotriva copiilor cu dizabilităţi" comis de compania de import de produse farmaceutice Secom, prin campania "Urăşte!".

"Este şocant faptul că din raţiuni de marketing o companie privată îşi permite să instige la ură şi discriminare împotriva uneia dintre cele mai vulnerabile categorii sociale existente la nivelul societăţii româneşti", a spus preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, citată într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Ea a precizat că expresii precum «îmi urăsc copilul» pentru că are autism sunt inacceptabile şi nu pot fi încadrate decât în sfera penală.

Campania incriminată este pentru produsul Neuro Optimizer - "un supliment alimentar 100% natural cu o formulă complexă ce ajută la îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi a legăturilor neuronale", se arată pe site-ul uraste.ro.

Pe site-ul campaniei sunt postate trei spoturi, intitulate: "Urăşte Autismul! Iubeşte-ţi băieţelul", "Urăşte Alzheimer-ul! Iubeşte-ţi tatăl" şi "Urăşte epuizarea! Iubeşte-te pe tine".

Spotul la care se referă CEDCD este cel legat de autism, centrul considerând că acesta "aduce atingere demnităţii şi imaginii copiilor cu dizabilităţi şi a părinţilor acestora".

"CEDCD este profund îngrijorat de acest semnal ostil şi discriminator apărut la nivelul mediului privat al societăţii româneşti, în condiţiile în care responsabilitatea socială corporativă ar trebui să reprezinte una dintre priorităţile asumate ale tuturor companiilor. Totodată, ne exprimăm încrederea că autorităţile competente vor ţine cont, în instrumentarea acestui caz, de gravitatea posibilelor consecinţe ale unor astfel de acte de instigare, dar şi de pericolul pe care îl implică crearea unui astfel de precedent în România", se mai arată în comunicat.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), care are ca membri în principal organizaţii de părinţi, şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au transmis, la rândul lor, un comunicat în care "dezaprobă cu hotărâre campania «Urăşte!», prin care firma Secom promovează un produs distribuit în farmacii".

"Mesajul campaniei «Urăşte!» este unul total discriminatoriu atât la adresa copiilor cu autism şi a părinţilor lor, cât şi la adresa unor categorii de persoane care suferă de afecţiuni psihice (ex.: Alzheimer). Mesajul instigă totodată la ură faţă de persoanele vulnerabile, iar în cazul copiilor cu autism chiar promovează ideea că ura părintelui faţă de copil este normală", spun cele două organizaţii, exemplificând printr-o serie de mesaje comunicate în spotul campaniei: "Urăşte-ţi băieţelul care a devenit de nestăpânit. Urăşte-ţi băieţelul care niciodată nu vrea să stea locului şi nici nu te ascultă. Urăşte-ţi băieţelul care se enervează din nimic şi se poartă urât cu ceilalţi".

Totodată, organizaţiile semnatare se dezic "total de felul în care sunt prezentate situaţia şi trăirile părinţilor de copii cu autism. Mesajul, nedocumentat, induce în gravă eroare publicul cu privire la persoanele cu autism, dezinformând şi promovând discriminarea".

FEDRA şi CRJ cer companiei să oprească imediat orice difuzare a spotului şi, de asemenea, să înceteze expunerea în farmacii a oricărui material publicitar din această campanie, dar şi să prezinte public scuze tuturor celor pe care mesajul campaniei îi afectează şi prejudiciază.

FEDRA cere, în egală masură, forurilor competente, să sancţioneze firma Secom pentru instigare la ură şi discriminare.

Reprezentanţii federaţiei atrag atenţia asupra faptului că producerea sau difuzarea de mesaje discriminatorii la adresa persoanelor cu probleme de sănătate mintală sau cu dizabilităţi intelectuale intră sub incidenţa prevederilor Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Ordonanţei nr. 137 din 31 august 2000 (republicată) privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a articolului 317 din Codul Penal, care prevede că "instigarea la ură pe teme de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici