Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Harghita - Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai. Operaţiunea nu s-a încheiat

Aproape 50 de tone de gunoi lăsate în urmă de localnicii care au petrecut de 1 Mai la iarbă verde au fost colectate de operatorii de salubrizare din judeţul Harghita, aceştia afirmând că din apropierea pâraielor şi din păduri urmează să ridice o cantitate mai mare decât au adunat până acum.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Harghita - Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai. Operaţiunea nu s-a încheiat

Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Harghita:Aproape 50 de tone de gunoi colectate după picnicurile de 1 Mai. Operaţiunea nu s-a încheiat (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

În zonele Odorhei şi Gheorgheni, operatorul de salubrizare SC AVE Harghita Salubritate SRL a colectat, până luni, o cantitate de circa 21 de tone de deşeuri de la punctele de colectare din apropierea oraşelor, cele mai apropiate de zonele verzi unde turiştii şi localnicii au ieşit la picnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul executiv al companiei, Toth Laszlo, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că din zonele verzi şi de agrement ale oraşului Odorheiu Secuiesc şi de la Băile Szelyke au fost colectaţi 45 de metri cubi de deşeuri, adică aproximativ 10 tone, în special PET-uri, sticle, pahare şi farfurii de unică folosinţă, ambalaje, resturi de mâncare.

Potrivit sursei citate, din zona Gheorgheni au fost ridicaţi 11 metri cubi de gunoi (aproximativ 3 tone), iar din pădurile şi de lângă pâraiele din staţiunea Lacu Roşu încă nu au fost ridicate resturile lăsate de turişti şi localnici, estimate de operatorul de salubrizare la o cantitate de aproximativ 10-15 tone.

"Ne îngrijorează mai mult zona Lacu Roşu, unde observăm că oamenii preferă să lase gunoaiele împrăştiate în apropierea pâraielor şi în zona de pădure, unde au petrecut şi au servit masa. Acolo sunt cantităţi mai mari decât am colectat în Odorhei şi Gheorgheni, cam 10-15 tone, după cât putem să apreciem cu ochiul liber", a precizat Toth Laszlo.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegy Barna, a menţionat că zona turistică Lacu Roşu este, într-adevăr, cea mai problematică din punct de vedere al gunoiului abandonat în zonele protejate din judeţul Harghita, susţinând, totodată, că nu turiştii care tranzitează parcul ar fi principalii vinovaţi, ci localnicii şi unii administratori ai unităţilor de cazare şi ai restaurantelor din zonă, care nu au încheiat contracte de colectare a gunoiului menajer cu firmele de salubrizare.

Pe de altă parte, Hegyi susţine că o parte din vină aparţine şi Primăriei Gheorgheni, care nu a amplasat coşuri şi containere pentru gunoi în spaţiile publice şi în parcări.

"Anul acesta am constatat că turiştii au fost mai civilizaţi şi nu au lăsat atâta gunoi ca în anii precedenţi. Problema este cu localnicii şi cu anumiţi patroni şi administratori de pensiuni şi restaurante, care din octombrie nu au încheiat contracte pentru gunoi cu firmele de specialitate şi atunci aruncă sacii cu gunoi în pădure, în râpe. Dar, nici Primăria Gheorgheni nu a amplasat tomberoane de gunoi", a explicat Hegyi Barna.

În zona Ciuc, operatorul "Eco-Csik" a lucrat la foc continuu în perioada minivacanţei de 1 Mai şi în zilele de vineri şi sâmbătă a colectat 15 tone de deşeuri, dintre care nouă tone în Miercurea Ciuc şi şase tone în Ciucul de Jos.

Cu toate că a fost ridicată o cantitate mai mare decât în mod obişnuit, angajaţii spun că locuitorii au fost "responsabili" şi au adus de acasă saci din plastic, în care au strâns toate resturile rămase de la picnic şi le-au depozitat la punctele de colectare.

"Am ridicat o cantitate mai mare decât de obicei, cam cu trei tone. Aşa este de fiecare dată când este sărbătoare şi oamenii ies la iarbă verde, însă localnicii au fost responsabili şi nu au lăsat mizerie în urma lor. Au venit cu pungi şi şi-au dus gunoiul la containerele din oraş sau din localităţile de unde provin", a afirmat Bene Ibolya de la Eco-Csik.

Costurile de colectare a gunoiului lăsat în urmă de cei care au petrecut de 1 Mai în aer liber nu sunt mici, operatorii de salubrizare percepând un tarif de până la 70 de lei pentru un metru cub, bani care sunt suportaţi de autorităţi, din bugetul local.

Acţiunea de ridicare a deşeurilor după 1 Mai se va finaliza în cursul acestei săptămâni.

Agenţia Mediafax a lansat, cu ocazia zilei de 1 mai, odată cu începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde, o campanie numită "Viaţa după grătar", prin materiale de presă şi pe pagina sa de Facebook, despre şi pentru păstarea curăţeniei în zonele de picnic, amenajate sau nu de către autorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici