Listă scurtă de măsuri pentru epidemia de rujeolă, decisă de două ministere. 180.000 de copii sunt nevaccinaţi, doar pentru 10% se refuză vaccinarea, restul nu ajung la medicul de familie

Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a demarat o campanie pro-vaccinare prin care, la nivelul fiecărui judeţ, se va înfiinţa o echipă care va raport, în timp real, situaţia cazurilor de pacienţi cu rujeolă.

Urmărește
1136 afișări
Imaginea articolului Listă scurtă de măsuri pentru epidemia de rujeolă, decisă de două ministere. 180.000 de copii sunt nevaccinaţi, doar pentru 10% se refuză vaccinarea, restul nu ajung la medicul de familie

Campanie pro-vaccinare: Am decis o listă scurtă de măsuri să eradicăm epidemia de rujeolă

Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a demarat o campanie pro-vaccinare prin care, la nivelul fiecărui judeţ, se va înfiinţa o echipă care va raporta, în timp real, situaţia cazurilor de pacienţi cu rujeolă.

“Am decis o listă scurtă de măsuri astfel încât epidemia de rujeolă să fie eradicată, avem stocuri suficiente de vaccin ROR. Avem o lege (Legea vaccinării), iar cu acest plan de măsuri vom limita epidemia de rujeolă”, a spus Florian Bodog, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a mai spus că va urmări personal progresele în ceea ce priveşte aceste măsuri, iar raportările despre stocul de vaccinuri, dar şi despre pacienţii imunizaţi se vor realiza la două săptămâni. Până acum aceste raportări s-au făcut la o lună.

Dan, despre vaccinare: Fiecare judeţ va face o evaluare a comunităţilor vulnerabile până pe 25 iulie

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, marţi, că a cerut, împreună cu ministrul Sănătăţii, ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a comunităţilor vulnerabile în ceea ce priveşte vaccinarea, termenul limită fiind 25 iulie.

"Împreună cu ministrul Sănătăţii, am avut o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică. Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Astfel, am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie 2017, pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunităţi este de aşteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie un procent redus", a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că la nivelul fiecărui judeţ va fi organizată o echipă integrată, compusă din prefect, reprezentantul direcţiei de sănătate publică judeţeană, reprezentantul consiliului judeţean pentru relaţia cu primăriile, echipa urmând să colaboreze cu toate primăriile din judeţele respective. Carmen Dan a solicitat ca în zonele unde nu există medic de familie, autorităţile să organizeze centre de vaccinare, cu personal medical delegat.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat, luni, că administraţiile locale trebuie să identifice o anumită locaţie, acolo unde nu există unităţi sanitare şi unde copiii nevaccinaţi vor fi imunizaţi. De asemenea, în locaţiile unde nu există cadre medicale suficiente, vor fi voluntari, care vor sprijini procesul de vaccinare.

„Administraţiile locale trebuie să depisteze care sunt copiii nevaccinaţi din comunităţile respective, astfel vor urmări ca toţi copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani să fie imunizaţi, inclusiv cei care au depăşit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă care sunt cele mai afectate de epidemie. Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă se pun în aplicare directivele venite de la ministere, iar acolo unde nu se respectă, vom lua măsuri”, a adăugat Florian Bodog.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care, doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

În acest moment, Ministerul Sănătăţii are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la sfârşitul săptămânii trecute, în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România. Până în acest moment, au fost confirmate 31 de decese.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici