Câmpeanu, despre reînfiinţarea ANPDC: Orice instituţie independentă devine necomunicativă

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat miercuri că nu crede că reînfiinţarea Autorităţii pentru Protecţia Drepurilor Copilului este o soluţie, deoarece o instituţie independentă devine necomunicativă şi are tendinţa de a crede că ce face este cel mai bine.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu, despre reînfiinţarea ANPDC: Orice instituţie independentă devine necomunicativă

Câmpeanu, despre reînfiinţarea ANPDC: Orice instituţie independentă devine necomunicativă

Ministrul Mariana Câmpeanu a participat la o dezbatere în Parlament organizată pentru a marca Ziua Internaţională a Copilului. Întrebată dacă susţine reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care să ofere posibilitatea de a avea o monitorizare reală a acestui domeniu, ministrul Mariana Câmpeanu a spus că nu crede că aceasta este o soluţie.

"Nu am nimic împotrivă, dar orice instituţie independentă devine necomunicativă şi există această tendinţă de a crede că ce face este cel mai bine. Dovada clară a acestui lucru este Oficiul Român pentru Adopţii, care a creat nenumărate probleme. Acest oficiu are părţi bune dar ele nu se aplică aşa cum trebuie, acesta a şi fost motivul pentru care a fost trecut în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice", a mai spus Câmpeanu.

Secretarul de stat pe probleme de asistenţă socială din Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, declara în 13 noiembrie că Direcţia pentru Protecţia Copilului ar trebui să redevină autoritate. El preciza că protecţia copilului ar merita o atenţie mai mare, fiind "domeniul de excelenţă în domeniul social" şi, din acest motiv, instituţia care coordonează acest domneniu ar trebui să fie mai puternică.

Codrin Scutaru a mai spus că provocarea căreia România a trebuit să îi facă faţă a fost reconfigurarea întregului sistem de protecţie specială, iar una dintre deciziile politice asumate a constat în întărirea reţelelor de plasament familial şi închiderea instituţiilor de mare capacitate.

"Mi-aş dori ca direcţia să ajungă din nou autoritate, să aibă prestanţa pe care o merită. Am auzit oameni care se miră că protecţia copilului în România este gestionată de o direcţie. Abia aştept să avem o autoritate, pentru că acesta este nivelul de responsabilitate. (…) Îmi doresc creşterea importanţei instituţionale a Direcţiei pentru Protecţia Copilulului, pentru că şi-a demonstrat eficienţa şi eficacitatea. Ea trebuie să se ocupe de coordonarea metodologică a DGASPC din judeţe şi are nevoie de o cât mai mare importanţă instituţională", a mai spus Scutaru.

Întrebat dacă există un proiect de act normativ pentru reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi când estimează că ar putea să se întâmple acest lucru, secretarul de stat a spus că nu s-a făcut un calcul.

"În momentul de faţă nu avem un calcul clar, pentru că nu noi suntem cei care au decis ca o autoritate să devină direcţie. Noi am primit această realitate tristă. Am venit după trei ani de zile în care domeniul social a fost ignorat şi am readus protecţia copilului în prim-planul preocupărilor noastre. Am luat problema aşa cum era şi o să readucem această direcţie la nivelul la care trebuie să fie protecţia copilului în România", a mai spus Scutaru.

El a adăugat că, la finalul acestui an, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va prezenta noua strategie privind protecţia copilului pentru perioada 2014 - 2020.

"Prin această strategie vom arăta din nou că preocuparea noastră este ca aceşti copii ai noştri să fie trataţi ca viitorul societăţii româneşti", a mai spus Scutaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici