Câmpeanu: Tribunalele pentru copii, un ideal. Nu am reuşit să facem nici tribunale ale muncii

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat marţi, la semnarea unui pact pentru respectarea drepturilor copilului, că înfiinţarea tribunalelor pentru minori constituie în prezent un ideal, precizând că nu s-a reuşit nici măcar înfiinţarea de tribunale ale muncii.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Tribunalele pentru copii, un ideal. Nu am reuşit să facem nici tribunale ale muncii

Mariana Câmpeanu (Imagine: Catalin Abagiu/ Mediafax Foto)

Înfiinţarea tribunalelor pentru copii este una dintre propunerile cuprinse în pactul pentru respectarea drepturilor copilului elaborat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), ministrul Muncii recunoscând că o astfel de măsură ar fi benefică, însă, în acest moment, ea reprezintă doar un ideal.

"Este o măsură benefică, dar greu de realizat. Eu cred că, aşa cum medicii sunt specializaţi în pediatrie şi în medici pentru adulţi, şi un tribunal trebuie să aibă metode specifice atunci când lucrează cu un copil. Cred, însă, că în acest moment este un ideal, pentru că nu am reuşit să facem nici tribunale ale muncii", a spus Mariana Câmpeanu.

Demnitarul nu exclude însă ca această propunere să poată fi pusă în practică în următorii ani.

Problema înfiinţării tribunalelor pentru minori datează de mai mulţi ani. Potrivit cerinţelor europene, până la 1 ianuarie 2008, România avea obligaţia de a înfiinţa tribunale pentru minori şi familie, comerciale, precum şi instanţe pentru soluţionarea litigiilor de muncă. Astfel, au fost deschise tribunalele comerciale de la Târgu Mureş şi Piteşti, precum şi Tribunalul pentru Minori de la Braşov.

În octombrie 2009, secretarul general de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Maria Bogdan, declara că instituţia pe care o reprezintă solicită în continuare şi face demersurile necesare pentru înfiinţarea tribunalelor pentru minori, acest lucru fiind recomandat şi de către Comitetul ONU pentru drepturile copilului.

Ministerul Justiţiei a renunţat din 2005 la ideea înfiinţării Tribunalului pentru Minori până în 2008, aşa cum era prevăzut iniţial. În 2007, judecătorul Cristi Danileţ, pe atunci consilier al ministrului Justiţiei, afirma că la această idee s-a renunţat încă din 2005, din cauza costurilor foarte ridicate şi a numărului insuficient de judecători.

"În 2005, s-a făcut evaluarea resurselor umane şi financiare şi s-a constat că dacă gândim aceste tribunale separat, nu sunt bani şi nici judecători suficienţi. Atunci s-a decis înfiinţarea de secţii şi complete specializate în fiecare instanţă", spunea magistratul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici