Japonezii lucrează la o soluţie-minune. Când va apărea pe piaţă şi cât va costa medicamentul pentru refacerea dinţilor

Prima fază a testelor pe oameni va avea loc timp de un an, începând din septembrie 2024, după rezultate promiţătoare la animale.

8030 afișări
Imaginea articolului Japonezii lucrează la o soluţie-minune. Când va apărea pe piaţă şi cât va costa medicamentul pentru refacerea dinţilor

Un medicament pentru refacerea dinţilor? În curând va deveni realitate

Poate părea science-fiction, dar un medicament capabil să refacă dinţii celor care i-au pierdut sau nu i-au avut niciodată ar putea deveni realitate până în 2030 şi să revoluţioneze pentru totdeauna sectorul stomatologiei.

Cât ar putea costa acest medicament aflat încă în faza experimentală?

Promisiunea vine din Japonia, unde start-up-ul Toregem Biopharma, de la Universitatea din Kyoto, fondat cu doar patru ani în urmă, este pe cale să înceapă prima fază a studiilor clinice ale unui medicament cu anticorpi descris de cercetători ca fiind „primul din lume pentru recreşterea dinţilor, o afirmaţie bazată în prezent pe primele rezultate pozitive obţinute în timpul testării pe animale.

Medicamentul cu anticorpi dezvoltat de Toregem Biopharma pe baza cercetărilor profesorului Katsu Takahashi, de la Departamentul de Chirurgie orală şi maxilo-facială de la Universitatea Kyoto, co-fondatorul start-up-ului prezidat astăzi de Honoka Kiso, dezactivează proteina Usag-1 care inhibă creşterea dinţilor, fără a provoca efecte secundare semnificative.

După rezultatele promiţătoare pe animale, testele pe oameni sunt aproape. Toregem Biopharma caută voluntari care să participe la prima fază a studiului clinic care va începe în septembrie 2024 şi va continua timp de un an, până în august 2025.

Se administrează intravenos

Medicamentul va fi administrat intravenos la 30 de adulţi sănătoşi cu vârsta între 30 şi 64 de ani, cărora le-a dispărut cel puţin un dinte din spate.

Dacă această primă fază confirmă rezultatele pozitive şi nu sunt evidenţiate efecte secundare semnificative, Toregem Biopharma va trece la următoarea fază a studiului, care va viza copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani, cu cel puţin 4 dinţi lipsă de la naştere.

Drumul către o posibilă comercializare a medicamentului este încă lung, dar start-up-ul nu exclude ca, dacă totul decurge fără probleme, comercializarea să aibă loc în jurul anului 2030.

După cum relatează ziarul japonez The Mainichi, costul terapiei ar putea fi în jur de 9.000 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici