Care este noua MODĂ în materie de mobilier stradal. Obiectele pot costa şi 7.000 de euro pe lună, iar o administraţie locală face bani din închirierea lor

Trăsurile de epocă din zona turistică a oraşului Alba Iulia, care au spaţii pentru terase, au fost închiriate cu preţuri între 6.000 şi 7.000 de euro pe lună de administraţia locală, după ce au fost scoase la licitaţie, iar comercianţii au ridicat tariful, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1458 afișări
Imaginea articolului Care este noua MODĂ în materie de mobilier stradal. Obiectele pot costa şi 7.000 de euro pe lună, iar o administraţie locală face bani din închirierea lor

Care este MODA în materie de mobilier stradal. Pot costa şi cu 7.000 de euro pe lună, iar o administraţie locală face bani din închirierea lor

Primăria municipiului Alba Iulia a scos la licitaţie pentru închiriere nouă trăsuri de epocă pentru comerţ alimentar, patru trăsuri de epocă pentru artizanat şi şase tonete mobile, după ce contractele semnate de administraţia locală şi antreprenorii care şi-au desfăşurat activitatea aici au ajuns la final.

Cele mai mari „bătălii” s-au dat pentru trăsurile din Piaţa Cetăţii, situate pe lateralele statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, unde în apropiere se organizează concerte, festivaluri, zilele oraşului şi alte sărbători, fiind principalul pol de atracţie pentru turişti. Astfel, trei trăsuri cu spaţii pentru terase au fost închiriate cu preţuri între 6.000 şi 7.000 de euro. Comercianţii au concurat între ei, iar la finalul licitaţiei şi-au dat seama că chiriile pe care trebuie să le plătească sunt comparabile cu cele din Centrul Vechi al Bucureştiului.

De asemenea, în cazul tonetelor mobile şi trăsurilor pentru comerţ artizanal şi alimentar, care nu au spaţii pentru terase, chiriile lunare variază între 580 de euro şi ajung până la 2.800 de euro. De aici, oamenii îşi pot cumpăra produse tradiţionale, plăcinte, sucuri, produse de fast-food, îngheţate, popcorn, clătite, kürtős kolacs (cozonac secuiesc), precum şi suveniruri şi alte amintiri personalizate cu însemnele municipiului Alba Iulia.

Pentru trăsurile de epocă, licitaţia publică a început de la 500 de euro, cu un pas de licitaţie de 20 de euro, iar pentru cele pentru artizanat de la 100 de euro, cu un pas de licitaţie de 10 euro.

Multe dintre acestea au fost închiriate de cei care îşi dezvoltaseră business-uri în această zonă a oraşului, şi au ţinut la afacerilor lor, însă la preţurile mult mai mari.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, organizatorul licitaţiei, contractele trebuie semnate de cei ce şi-au adjudecat licitaţiile în termen de 30 de zile, altfel vor pierde garanţiile, care la trăsurile pentru comerţ alimentar se ridică la 3000 de euro, precum şi dreptul de a mai participa la orice licitaţie publică organizată de primărie în următorii 5 ani.

Numărul turiştilor a crescut, treptat, în Alba Iulia, în ultimii ani, după reabilitarea Cetăţii Alba Carolina, cea mai mare de tip Vauban din sud-estul Europei, în care s-au investit zeci de milioane de euro, dar şi datorită evenimentelor sociale şi culturale organizate cu preponderenţă în sezonul cald. De asemenea, în acest an, se mizează pe un număr mult mai mare de turişti, având în vedere că este anul Centenar, iar Alba Iulia este oraşul în care acum 100 de ani s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

Cetatea este o fortăreaţă cu bastioane, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Cetatea Alba Carolina, proiectată de inginerul militar Giovani Morando Visconti, este nu doar una dintre cele mai impresionante cetăţi din România, ci chiar cea mai mare fortificaţie de tip Vauban din întreaga Europă de sud-est, întinzându-se pe circa 110 hectare.

Fortăreaţa are peste 300 de ani de la punerea pietrei de temelie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici