Care este procedura pentru "a schimba un bec" în arhiva SIPA

Efectuarea intervenţiilor tehnice în unităţile în care se ţin informaţii clasificate e reglementată de două acte normative, care prevăd că accesul e permis "numai angajaţilor unităţii care deţin autorizaţii", la cel mai înalt nivel de secretizare a informaţiilor pe care le-ar putea cunoaşte.

Urmărește
2216 afișări
Imaginea articolului Care este procedura pentru "a schimba un bec" în arhiva SIPA

Care este procedura pentru "a schimba un bec" în arhiva SIPA (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Accesul pentru intervenţii tehnice, reparaţii sau activităţi de deservire în locuri în care se lucrează cu informaţii secrete de stat ori în care se păstrează, se prelucrează sau se multiplică astfel de informaţii este permis numai angajaţilor unităţii care deţin autorizaţii de acces, corespunzător celui mai înalt nivel de secretizare a informaţiilor pe care le-ar putea cunoaşte", se arată în Hotărârea de Guvern 585 din 2002.

De asemenea, actul normativ mai arată că "accesul angajaţilor agenţilor economici care efectuează lucrări de construcţii, reparaţii şi întreţinere a clădirilor, instalaţiilor sau utilităţilor în zonele administrative ori în zonele de securitate se realizează cu documente de acces temporar eliberate de conducătorii unităţilor beneficiare, pe baza actelor de identitate, la solicitarea reprezentanţilor autorizaţi ai agenţilor economici în cauză".

Hotărârea de Guvern mai prevede că persoanele care efectuează astfel de intervenţii "vor purta însemne sau echipamente specifice".

Jurnalistul Dan Andronic a susţinut, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

În acest sens, potrivit actului normativ citat, "copiatoarele şi dispozitivele telefax se vor instala în încăperi special destinate şi se vor folosi numai de către persoanele autorizate, potrivit nivelului de secretizare a informaţiilor la care au acces".

În ceea ce priveşte autorizaţia în baza căreia se permite accesul la informaţiile clasificate, aceasta trebuie să fie eliberată de "conducătorul persoanei juridice care deţine astfel de informaţii, după notificarea prealabilă la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat", se arată în Legea 182 din aprilie 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut, joi, că în 2013, în timpul mandatului său, s-a constituit o comisie, pe care a aprobat-o prin ordin de ministru, care a verificat „sistemul de iluminat” al arhivei SIPA şi care a avut acces la arhivă, unde "a schimbat un bec".

„Nu erau 4 persoane, era o comisie constituită ca urmare a unei sesizări venite la ministerul Justiţiei. Sistemele de supraveghere video arătau că se întâmplă ceva cu sistemul de iluminat. Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalaţie de iluminat”, a spus Cazanciuc.

El a menţionat că membrii comisiei erau persoane cu diverse funcţii şi responsabilităţi pe zona de documente clasificate şi că doar aceştia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA.

„Au verificat instalaţia de iluminat, au schimbat un bec şi au părăsit acea incintă constatând că toate sigiile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. Nu au avut acces la niciun document, la absolut nimic din arhiva SIPA, a fost o operaţiune strict administrativă. Au părăsit locaţia consemnând un proces verbal la acea chestiune”, a spus Cazanciuc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici