- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.03.2016, 14:35)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor
Retragerea titlului de doctor prin solicitare la Ministerul Educaţiei nu se poate face de către persoana care posedă titlul de doctor, fiindcă nu există cadru legal, însă orice persoană poate sesiza CNATDCU cu privire la încălcarea normelor academice într-o teză de doctorat.
Urmărește
379 afișări
Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Persoana care deţine un titlu de doctor nu poate cere retragerea acestuia prin depunerea unei solicitări la Ministerul Educaţiei, însă oricine poate depune o sesizare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în care să denunţe încălcarea eticii academice într-o teză de doctorat.
Apoi, în urma unei analize, Consiliul General al CNATDCU poate propune în termen de 45 de zile retragerea titlului de doctor ministrului Educaţiei, potrivit regulamentului de funcţionare al CNATDCU şi Hotărârii de Guvern prin care s-a modificat recent codul studiilor doctorale. Decizia CNATDCU poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU în acest sens sunt obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
De asemenea, dacă pe parcursul analizei sesizării, persoana vizată recunoaşte prin adresă autentică încălcarea standardelor de etică profesională şi îşi exprimă acordul privind retragerea titlului de doctor, preşedintele CNATDCU poate propune Consiliului General CNATDCU, fără a mai include analize şi documente, retragerea titlului de doctor.
Altfel, nu există cadrul legal care să permită retragerea unui titlu de doctor prin cerere la Ministerul Educaţiei. De altfel, ordonanţa de urgenţă dată de Guvern la sfârşitul lui 2014 prin care orice persoană care solicită în scris Ministerului Educaţiei să i se retragă titlul de doctor, cum ar fi Victor Ponta, nu a putut fi aplicată fiindcă nu are norme metodologice.
Practic, orice cerere de retragere făcută în baza acestei ordonanţe, cum a făcut de altfel recent şi procurorul general interimar Bogdan Licu, nu poate fi luată în calcul.
„În momentul acesta nu e cadru legal explicit care să răspundă solicitării lui Bogdan Licu. El a făcut o solicitare care a ajuns la noi pe 10 martie, prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi în acest moment nu există cadru legal explicit care să răspundă solicitării aşa cum a formulat-o el”, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
Există însă o fereastră legală prin care un doctorand poate refuza practic acordarea titlului de doctor în timpul procedurii. Potrivit metodologiei de evaluare a tezelor de doctorat de către CNATDCU, în urma analizei tezei la nivelul şcolii doctorale, comisia poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" şi "Nesatisfăcător".
Dacă doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate înainta mai departe la CNATDCU, propunerea acordării titlului de doctor. În urma evaluării dosarului, CNATDCU propune ministrului Educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei. Aici este momentul când doctorandul poate contesta, în termen de 15 zile, acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Cel mai probabil, un doctorand ar opta pentru neacordarea titlului dacă este nemulţumit de calificativul obţinut pe teză.
În ceea ce priveşte povestea retragerii titlului de doctor de către universităţi, lucrul acesta s-a discutat şi s-a reglementat legal, însă ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că universităţile nu vor avea autonomia să acorde sau să retragă titluri de doctor până nu va fi finalizată evaluarea internaţională a universităţilor. Abia atunci, vor putea şcolile doctorale ale universităţilor să acorde şi să retragă titluri de doctor.
„În intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile, unele dintre ele, vor continua să nu aibă responsabilitate, să nu fie responsabilizate. Pe de altă parte, nu toate universităţile ar fi putut să-şi exercite autonomia în mod potrivit”, a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Practic, în urma evaluării internaţionale, vom şti care sunt universităţile care îndeplinesc criteriile academice şi care au credibilitatea academică de a avea şcoli doctorale. Astfel, nu orice universitate va da titluri de doctor.
Citeşte şi: Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. În ce condiţii poate fi retras titlul de doctor
Citeşte şi: Procurorul general interimar: Am făcut în urmă cu o lună o cerere la MEN pentru retragerea titlului de doctor
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: DNA a cerut documente de la trei ministere, referitoare la firme apropiate lui Sebastian Ghiţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46