CARNEA DE CAL, trimisă din depozitul din Ilfov la şapte restaurante unităţi fast-food

O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme.

Urmărește
2186 afișări
Imaginea articolului CARNEA DE CAL, trimisă din depozitul din Ilfov la şapte restaurante unităţi fast-food

Carnea de cal, trimisă din depozitul din Ilfov la şapte restaurante (Imagine: AFP / MEdiafaxFoto)

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din judeţul Ilfov unde a fost găsită carne de cal etichetată drept carne de vită, cantităţi din lotul respectiv au auns în unităţi din industria alimentară.

Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite, a precizat Mihai Ţurcanu.

Preşedintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetate drept "vrăbioară de vită", probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal.

Ţurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.

Totodată, Mihai Ţurcanu a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Carnea găsită în depozitul din judeţul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancţionată şi totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluţionarea problemelor.

Mihai Ţurcanu a precizat că în România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor.

El a mai spus că ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unităţi decât cele autorizate.

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a declarat pentru Gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve.

Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu şi pachetele cu carne.

"În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original şi pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. Am trimis Poliţia şi Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare şi depozitată la -20 de grade Celsius", a spus prefectul de Alba pentru Gândul.

Firma din Blaj distribuia carne în restaurante şi depozite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici