Cartel Alfa, despre majorarea salariilor demnitarilor: Ne-am obişnuit ca Ponta să-şi schimbe părerea

Sindicaliştii "Cartel Alfa" spun că s-au obişnuit ca premierul să-şi schimbe părerea, apreciind că Ponta a vrut de la început să crească salariile demnitarilor, dar pentru capital de imagine a spus că nu se va aplica OUG, iar donarea diferenţei de salariu face parte din devierile sale de la subiect.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa, despre majorarea salariilor demnitarilor: Ne-am obişnuit ca Ponta să-şi schimbe părerea

Cartel Alfa, despre majorarea salariilor demnitarilor: Ne-am obişnuit ca Ponta să-şi schimbe părerea (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Este evident că Ponta, de la început şi-a dorit acest lucru şi a vrut să câştige un pic de capital de imagine spunând că nu va adopta documentul. Iată că se aplică şi ne-am obişnuit ca el să îşi schimbe părerea. Considerăm că nu este deloc normal ca vârful să aibă salarii ca în ţările vest-europene, iar ceilalţi să aibă salariile de 10-15 ori mai mici, deşi preţurile sunt uneori mai mari la noi decât în ţări vestice", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele confederaţiei "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.

În ceea ce priveşte declaraţia premierului referitoare la faptul că donează diferenţa de salariu primită prin "faimoasa ordonanţă" echipei de baschet a Clubului Steaua, liderul sindical a spus că aceasta face parte din "glumele şi devierile de la subiect" pe care premierul le foloseşte pentru a abate atenţia oamenilor de la ce se întâmplă.

"Nu ar trebui să mai apeleze la această practică când oamenii trăiesc în aceeaşi mizerie, pentru că pentru cei mici, care nu au funcţie de demnitar, nu se schimbă nimic şi continuă să fie trataţi ca ultimii oameni din Europa de către propriul guvern şi de proprii politicieni", a adăugat Liviu Apostoiu.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" consideră că situaţia creată prin majorarea indemnizaţiilor demnitarilor este complet anormală, fiind făcută după principiul "cine are, să aibă mai mult".

Potrivit liderului sindical, salariile demnitarilor sunt complet dezechilibrate faţă de ale celorlalţi bugetari şi acest lucru a fost premeditat, pentru că aluziile pe acest subiect au început de la sfârşitul anului trecut

"Spunem că salariile sunt complet dezechilibrate faţă de salariile colegilor din instituţiile publice. Deşi o ştie toată lumea, au acţionat exact în sensul în care nu trebuia. Credem că acest lucru a fost premeditat, pentru că discuţiile şi aluziile au început de prin luna ianuarie, dacă nu de la sfârşitul anului trecut. Deci încet, încet s-a inoculat această idee, pe care am auzit-o inclusiv în cadrul comisiilor de dialog social de la Ministerul Muncii, dar şi în discuţiile cu Liviu Pop. Am reacţionat şi am amintit că nu doar ale lor sunt mici, ci şi salariile de bază sunt foarte mici şi deşi am avut o lege produsă pe bani mulţi, acea lege nu s-a vrut a se aplica", a spus Liviu Apostoiu.

Liderul sindical a amintit că a fost înaintată o plângere penală în cazul semnatarilor OUG privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, dar încă nu s-a primit nicio informaţie despre aceasta.

Salariile demnitarilor vor fi majorate din 1 august, sumele necesare aplicării acestor creşteri fiind incluse în buget la rectificarea bugetară.

Guvernul nu a rediscutat, marţi, OUG care majorează salariile demnitarilor, deşi premierul Victor Ponta anunţase anterior că "va lua o decizie politică" în acest sens, el exprimându-şi totodată dezacordul faţă de creşterea salariilor demnitarilor înainte de intrarea în vigoare a Legii salarizării.

Astfel, OUG adoptată de Guvern în perioada în care vicepremierul Gabriel Oprea era prim-ministru interimar a rămas în vigoare, deşi Victor Ponta a declarat anterior că nu este de acord cu acest act normativ şi că marţi va lua o decizie politică în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la postul B1 TV, că nu a fost de acord cu ordonanţa privind mărirea salariilor demnitarilor de la 1 august, dar nu a vrut să creeze o situaţie "penibilă" din punct de vedere politic şi nu voia să pară că se răzbună pe preşedintele Klaus Iohannis tăindu-i salariul.

Cu câteva zile înainte să se întoarcă din Turcia, după operaţia suferită la genunchi, premierul spunea că nu a fost de acord cun ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor.

"Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii", scria Ponta pe Facebook, la începutul lunii iulie.

Din 1 august cresc indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii, miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului Secretariatului General al Guvernului şi cel al Cancelariei premierului.

Astfel, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare ar urma să fie majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru, conform proiectului de OUG.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei va fi acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.

Ministrul Muncii, Rovana Plub, declara că impactul bugetar după majorarea salariilor demnitarilor este sub 600.000 lei.

CNS "Cartel Alfa" a depus o plângere penală în care acuză persoanele care au semnat promovarea ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor corespunzătoare celor 48 de funcţii de demnitari că au încălcat prevederile din Legea salarizării unitare.

De asemenea, Confederaţia "Cartel Alfa" a transmis, în 13 iulie, o scrisoare deschisă parlamentarilor, cărora le solicita să blocheze prin votul lor adoptarea actului normativ prin care se majorează indemnizaţiile demnitarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici