- Home
- Social
- BISTRIŢA, (28.01.2014, 17:45)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa: După 8 ani lucraţi în Spania, pensie de 500 de euro. După 30 de ani în România, 800 de lei
Peste 2.700 de bistriţeni primesc pensii şi din străinătate, directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, dând exemplul unui angajat care, după opt ani lucraţi în Spania, primeşte 500 de euro pensie, în timp ce în România pensia este de 800 de lei după 30 de ani de muncă.
Urmărește
1834 afișări
Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa: După 8 ani lucraţi în Spania, pensie de 500 de euro. După 30 de ani în România, 800 de lei (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a declarat, marţi, în cadrul Colegiului prefectural, că peste 2.700 de persoane din judeţ primesc pensii şi din străinătate, cuantumul acestora fiind diferit în funcţie de perioada lucrată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Din informaţiile mele, pentru 30 de ani lucraţi în ţară o persoană primeşte, în medie, o pensie de 700 sau 800 de lei, în timp ce pentru opt ani lucraţi în Spania ajunge să ia 400-500 de euro", a spus Ioan Fechete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Directorul CJP Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a spus că în evidenţele instituţiei pe care o conduce sunt 2.739 de dosare ale unor cetăţeni care au lucrat în Uniunea Europeană şi care primesc pensii atât în ţară, cât şi în străinătate. Numai în 2013 au fost întocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru această categorie.
"Cei care lucrează şi în România, şi în state europene, îşi pot primi drepturile de pensionari în oricare stat european în care doresc sau îşi stabilesc domiciliul. Pentru aceasta se face transport de drept lucrat dintr-o ţară în altă. Celor care vin la noi le trimitem documentaţia unde spun ei, în Germania, în Spania, în măsura în care putem afla ce au lucrat ei aici. În mod normal, ar trebui să aibă carte de muncă, dar înainte de 1989, cei care plecau nu primeau cartea de muncă, le era reţinută de stat. Acum, ei vin şi noi încercăm să-i ajutăm prin găsirea în arhiva unităţii în care au lucrat a documentelor doveditoare", a spus Fechete.
El a declarat că, dacă o persoană a lucrat în Spania, de exemplu, şi vine în România să-şi deschidă dosar de pensie, CJP Bistriţa-Năsăud îi calculează drepturile ţinând cont şi de perioada lucrată în România.
"Ce a lucrat în Spania îi luăm numai ca perioadă lucrată pentru a avea perioada totală pentru dreptul de deschidere la pensie. Dacă a lucrat 30 de ani în România şi cinci în Spania, noi nu îi dăm dreptul pentru ce a lucrat în Spania. Acolo face invers: transferă ce a lucrat la noi şi primeşte dreptul acolo. Deci, aceşti oameni primesc pensii în două părţi", a spus Ioan Fechete.
Directorul CJP Bistriţa-Năsăud a precizat că cea mai mare pensie din judeţ este de 5.200 de lei şi aparţine unui fost magistrat. De asemenea, sunt 24 de pensii mai mari de 3.000 de lei, în timp ce 40 la sută dintre pensii sunt minime, de 350 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe