Case cu istorie, readuse la viaţă. O avocată din Iaşi care a restaurat o locuinţă-monument istoric îţi spune ce obstacolele a întâmpinat

  • Geanina Poroşnicu, avocată, a restaurat o casă monument istoric, din 1912
  • Casa a fost cumpărată în 2013, iar procesul de restaurare a durat 3 ani
  • Din 2016 Geanina locuieşte în imobil, iar casa poate fi văzut doar din exterior
Urmărește
1587 afișări

Avem o ţară frumoasă plină de monumente istorice. În special clădirile au arhitectură impunătoare şi poveşti alese. Dar le şi îngrijim aşa cum merită? Avem multe exemple de ,,aşa nu,, fie că vorbim de cele afle în proprietate privată, sau a statului. Un exemplu demn de urmat vine de la Iaşi. Geanina Poroşnicu, avocată, a restaurat în totalitate o casă monument istoric, din 1912. Imobilul a fost cumpărat în 2013, iar tot procesul de restaurare a durat 3 ani. Iar din 2016, Geanina locuieşte acolo. Casa a aparţinut industriaşului evreu Iosef Zoller, care a fost vizitat de câteva ori de Regina Maria. Geanina îţi spune că procesul de restaurare este costisitor şi e nevoie de o echipă de constructori şi arhitecţi specializaţi pe aşa ceva. Rezultatul este impresionant, iar când treci pe lângă casă, îţi fură privirea.

„Am încercat să reconstituim stilul Belle Epoque, cu mijloacele pe care le avem la nivel local, naţional. Majoritatea lucrurilor au fost aduse din Italia, acolo găseşti patina aceasta şi lucrurile retro, patină veche. Sentimentul este nobil atunci când poţi spune că stai într-o casă cu istorie de peste 100 de ani. A venit Regina Maria, corpul diplomatic francez, a fost ministrul muncii, a fost o fabrică de săpun, o secţie de poliţie. Vă daţi seama câtă istorie în peste 100 de ani”, povesteşte Geanina.

După Bucureşti, Iaşul este pe locul 2 ca număr de clădiri vechi. Îţi arăt imediat şi o casă monument istoric, proprietate privată, care nu a avut norocul de a fi restaurată.

„După capitală, după Bucureşti, Iaşi este următorul oraş ca număr de clădiri vechi, de o varietate extraordinară. Fenomenul este amplu, mai ales în urma restituirilor făcute în ultimii ani. Mulţi proprietari şi-au redobândit clădirile vechi, dar nu sunt interesaţi sau nu au posibilităţi să investească în bunăstarea acestora. Legislaţia permite sancţionarea acestora, dar nu prea se întâmplă”, spune Sorin Iftimi, istoric.

„Casa Ralet este un monument istoric cunoscut în Iaşi. Datează de la începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut scriitorului Dimitrie Ralet. Din păcate...au mai rămas doar pereţii după ce în 2018 clădirea a fost mistuită de un incendiu. Proprietarul nu s-a îngrijit până acum de ea”, îţi povesteşte Ana-Maria Rus, editor corespondent Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici