Video Câte cazuri noi de tuberculoză ne poate aduce epidemia de COVID-19

  • În jur de 3.000 de bolnavi de tuberculoză din România nu au fost diagnosticaţi, din cauza epidemiei
  • Un bolnav de tuberculoză poate infecta până la 15 oameni
  • Agenţia ONU Stop TB recomandă testarea simultană pentru Covid-19 şi tuberculoză
Urmărește
588 afișări

 

Impactul pandemiei este dezastruos asupra bolnavilor de tuberculoză. Potrivit unui raport al agenţiei ONU Stop TB, un milion şi jumătate de oameni ar putea muri în următorii cinci ani din cauza tuberculozei. Iar şase milioane şi jumătate ar rămâne nediagnosticaţi.

Vestea este cu atât mai proastă pentru România, care se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri nou diagnosticate în fiecare an, 11.000. Am întrebat-o pe şefa Agenţiei ONU, medicul român Lucica Diţiu, care este impactul izolării asupra tuberculozei în România.

„Am văzut cu ochii noştri reducerea cazurilor diagnosticate. În România cred că este între 40 şi 50% scăderea cazurilor notificate”, a spus Lucica Diţiu, secretar general Stop TB.

Scăderea diagnosticării este provocată de restricţiile de circulaţie. Tuberculoza este însă o boală extrem de contagioasă şi există pericolul ca 2.500 - 3.000 de români nediagnosticaţi să îi infecteze pe cei din jurul lor.

„Având nevoie să stea în casă, oamenii stau şi ei cu cine pot şi unde pot. Unii au şansa să fie doi inşi într-o casă, alţii sunt zece într-un apartament cu două camere sau trei. Şi în momentul ăsta, în cazul în care ai o persoană care are tuberculoză, nu se simte bine, dar nu poate să ajungă să se diagnosticheze sau să se trateze sau care are tratament, dar şi-l întrerupe, îi infectează pe toţi ceilalţi din casă. Conform OMS, fiecare persoană care e bolnavă şi nu e diagnosticată poate să infecteze până la 10-15 oameni într-un an”, a mai declarat secretarul general Stop TB.

Pentru a evita un dezastru pe termen lung, şefa agenţiei Stop TB propune ca, la nivel Mondial, cei suspectaţi de infectare cu noul coronavirus să fie testaţi şi pentru tuberculoză. Mai ales că simptomele bolilor sunt commune. În România, acest lucru se întâmplă deja la Timişoara. Lucica Diţiu crede şi că ar trebui să se renunţe la folosirea spitalelor de pnemoftiziologie pentru bolnavii de COVID-19 sau măcar să rămână locuri suficiente în acestea şi pentru tratarea celor cărora le sunt destinate, bolnavii de tuberculoză.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici