- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.11.2014, 23:19)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PROTESTE ÎN STRĂINĂTATE: Peste 1.000 de români nu au putut vota la Londra şi au manifestat în faţa ambasadei. Zeci de alegători au intrat cu FORŢA în Ambasada din Paris/ PROTEST şi în faţa sediului MAE - VIDEO
Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie. Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.
Urmărește
8906 afișări
Peste 1.000 de români nu au putut vota la Londra şi au protestat în faţa ambasadei
Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.
O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secţiei, povesteşte că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceştia au rămas să protesteze în stradă, strigând: "Deschideţi uşile, vrem să votăm", "Vot plagiat", "Vot furat", "Jos Ponta", "Suntem uniţi", "România, România". Protestatarii cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
La faţa locului, au sosit maşini de poliţie şi 10 - 12 agenţi. În jur de 500 de persoane protestează, la ora difuzării acestei ştiri, la Ambasada României de la Londra.
Un alt român a precizat că în zonă au venit şi elicoptere ale poliţiei pentru a supraveghea situaţia.
El a povestit că românii au cerut preşedintelui secţiei de vot de la Ambasadă prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un răspuns.
În plus, porţile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României).
"Nu ajunge că am fost exilaţi, acum ni se mai arunci şi o flegmă în faţă", a precizat acesta.
Ambasadorul României la Londra: Sunt birouri electorale care au funcţionat cu 4 sau 5 oameni, cozile erau de sute de persoane
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau ”sute sau o mie de persoane”.
Ion Jinga a afirmat că în Marea Britanie au fost organizate 11 secţii de votare, dintre care trei la Londra.
”În 2009, şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendumul din 2012 au fost câte opt secţii, acum le-am suplimentat la 11. La Londra existau două secţii de votare, acum am făcut trei secţii”, a spus Jinga.
El a precizat că Ambasada României din Marea Britanie nu are responsabilităţi privind derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor, aceste atribuţii revenind birourilor electorale.
”În aceste birouri electorale, ambasada are câte un reprezentant, restul până la şapte sau câţi sunt, sunt reprezentanţi desemnaţi de la Bucureşti de partide politice, de alte asociaţii. Avem situaţii în care deşi s-a comunicat o listă cu şapte membri s-au prezentat patru, în momentul în care ai patru, adică jumătate sau ceva mai mult de jumătate din numărul membrilor iniţial comunicaţi, evident că şi procesul merge mai încet. S-a solicitat de către birourile electorale din secţiile de votare la Bucureşti, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor să fie înlocuiţi, să fie eventual oameni din cadrul ambasadei sau alţi voluntari. Răspunsul a fost că nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au funcţionat cu patru sau cinci oameni, în condiţiile în care cozile afară erau de sute sau o mie de persoane”, a declarat Jinga.
El a mai spus că s-a cerut şi telefonic, şi în scris prelungirea procesului de votare, însă răspunsul, primit telefonic, a fost că legea nu permite acest lucru.
Conform sursei citate, ambasada şi ambasadorul nu au responsabilităţi cu privire la ce se întâmplă într-o secţie de votare.
Zeci de alegători au intrat cu FORŢA în Ambasada din Paris pentru a putea vota
Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.
La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.
Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuză să plece şi scandează: "Vrem să votăm" şi "Hoţii", ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.
Potrivit relatărilor participanţilor la protest, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat.
Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.
Post by Robert Gabriel.
Paris: Ambasadorul Bogdan Mazuru discută cu protestatarii, care scandează "Vrem să votăm! "
Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, discută la această oră cu protestatarii care au forţat intrarea în sediul misiunii diplomatice, nemulţumiţi că nu au putut vota, unii dintre aceştia susţinând că ar urma să fie solicitată intervenţia Poliţiei franceze.
Potrivit relatărilor de pe reţelele de socializare, ambasadorul Mazuru le explica oamenilor că au încălcat legea, iar aceştia răspund citând de pe site-ul ambasadei nota potrivit căreia toţi cei ce sunt în sediu la orele 21.00 au voie să voteze şi susţin că, nerespectând această prevedere, membrii biroului încalcă legea.
Cei aflaţi în sediul ambasadei scandează "Vrem să votăm!".
Unii dintre cei prezenţi afirmă că în curând autorităţile ar putea apela la sprijinul forţelor de ordine franceze pentru a pune capăt protestului.
Muhuleţ: La Ambasada României din Paris s-a solicitat intervenţia Poliţiei; situaţia e tensionată
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat, duminică seară, că la Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenţia Poliţiei franceze, în urma "situaţiei mai tensionate" înregistrate după închiderea urnelor.
"Din informaţiile pe care le-am obţinut telefonic de la colegii mei de la Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, numărul 48, înţeleg că este o situaţie mai tensionată la Ambasada României din Paris. S-a solicitat întervenţia Poliţiei franceze. Secţia de votare, după ştiinţa mea, s-a închis la ora 21.00", a spus el.
Întrebat cine a solicitat intervenţia Poliţiei, Marian Muhuleţ a spus: "Cei de la ambasadă, din câte am înţeles".
Întrebat dacă votanţii s-au baricadat şi au refuzat să părăsească incinta, acesta a răspuns că nu are astfel de detalii.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al BEC a mai spus că nu are informaţii că ar exista situaţii similare la alte secţii de votare din străinătate.
Paris: Protestatarii au părăsit ambasada după ce au semnat o petiţie privind încălcarea drepturilor
Protestatarii care intraseră în sediul ambasadei României din Paris nemulţumiţi că nu au putut vota au acceptat să părăsească clădirea după ce au semnat o petiţie prin care acuzau faptul că le-au fost încălcate drepturile.
Potrivit relatărilor participanţilor la protest, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat.
Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.
Protest în faţa sediului MAE
Aproximativ 200 de persoane au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate, manifestanţii fiind îndemnaţi să revină luni, de la ora 17.00, pentru a cere în continuare ca românii din diaspora să poată vota.
Protestatarii, majoritatea tineri, au cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, au scandat lozinci anti-Ponta şi au cerut ca secţiile din străinătate să rămână deschise ca să poată vota românii aflaţi la cozi în mai multe oraşe.
Printre lozincile scandate, s-au numărat: "Noi mâine muncim ca să vă plătim", "M-am săturat să fiu furat", "În turul doi, Ponta la gunoi", "Demisia", "Ponta nu uita: vine revoluţia", "Secţii de votare, nu catedrale", "Vrem copy-paste la tipizate, nu la doctorate", "Vor şi viii să voteze, nu doar morţii să ponteze", "Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit", "Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Ponta nu poţi lua dreptul de a vota", "Ponta nu uita: eşti pe lista DNA", "Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA", "În turul doi, vrem secţii noi", "Ponta nu uita: nu aşa vei câştiga" şi "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu-şi exercită dreptul şi votează".
O pancartă purta mesajul: "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versus Ponta. Nu am învăţat nimic?! Toate partidele, aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem o altă clasă politică. Nu mai suntem păcăliţi"
Mai mulţi protestatari au spus că au rude sau prieteni în străinătate care au stat la cozi, iar unii nu au putut vota.
Un tânăr a spus că are un prieten observator la Toronto, de la care a aflat că la secţia respectivă au fost foarte puţine ştampile, dar şi buletine şi declaraţii, raportat la numărul de români veniţi să voteze.
"Ne-am mobilizat în semn de solidaritate cu cei care vor să voteze, dar n-au putut", a spus tânărul.
La finalul protestului, unul dintre manifestanţi i-a îndemnat pe ceilalţi, la o portavoce, să revină luni, de la ora 17.00, la sediul MAE pentru a continua să ceară ca românii din străinătate să îşi poată exercita dreptul la vot.
Pe durata acţiunii, la MAE au fost mobilizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere. Protestul s-a desfăşurat paşnic.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere"
MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere" şi le recomandă "să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".
Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că "s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate". În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ''au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC", menţionează sursa citată.
"În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare", continuă MAE în comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe "constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale".
"În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez", mai transmite ministerul, în comunicat.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Băsescu: Grave deficienţe în procesul electoral, se impun demisiile lui Corlăţean şi Stanoevici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe