„Fiecărui conducător de instituţie îi revine obligaţia de a organiza în aşa fel mecanismele administrative şi manageriale încât cele mai mici abateri să fie identificate şi corect soluţionate”, a spus Cazanciuc, la Conferinţa Regională Anticorupţie.
Ministrul Justiţiei a subliniat că România are instituţii specializate care sprijină lupta împotriva fenomenului corupţiei.
„Din perspectiva luptei împotriva corupţiei, România are instrumentele legislative necesare, are know-how şi are voinţa de a lupta cu acest fenomen. Mai mult, cred că avem, prin instituţiile specializate, o experienţă foarte importantă, pe care o putem împărtăşi partenerilor europeni, iar experienţa noastră este cu atât mai importantă cu cât ea a presupus atât crearea cadrului legal, cât şi construirea unor noi instituţii”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Robert Cazanciuc a amintit faptul că identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, chiar şi prin aplicarea directivei europene în materia confiscării extinse, constituie o prioritate pentru România.
„Ultimii doi ani arată o creştere constantă a eficienţei organelor judiciare române, sumele indisponibilizate anual fiind de aproximativ jumătate de miliard de euro. Aceşti bani trebuie să ajungă în cel mai scurt timp în bugetul naţional, pentru a se reîntoarce la cetăţean, în servicii publice mai eficiente, în sănătate, educaţie şi, de ce nu, la justiţie”, a conchis Robert Cazanciuc.