Cazul copiilor maltrataţi la grădiniţa din Constanţa - Avocat: Copiii primeau vin ca să adoarmă. La trezire li se dădea cafea

Copiii aflaţi în Centrul de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa, unde îngrijitoarele au fost filmate în timp ce îi agresează sau ameninţă pe micuţi, primeau vin pentru a dormi la prânz, iar când se trezeau li se dădea cafea, afirmă avocatul părinţilor care au reclamat abuzurile.

Urmărește
3970 afișări
Imaginea articolului Cazul copiilor maltrataţi la grădiniţa din Constanţa - Avocat: Copiii primeau vin ca să adoarmă. La trezire li se dădea cafea

Cazul copiilor maltrataţi la grădiniţa din Constanţa - Avocat: Copiii primeau vin ca să adoarmă. La trezire li se dădea cafea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Avocatul Ştefan Roman, cel care îi reprezintă pe părinţii copiiilor maltrataţi de angajaţii grădiniţei private, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că părintele care a văzut imaginile cu abuzurile de la centru a intrat în posesia acestora dintr-o întâmplare.

"Grădiniţa era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârşitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (...) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinţii aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinţii puteau să intre on-line să vadă imaginile. Şi au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniţă şi un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini", a afirmat avocatul Ştefan Roman.

El a spus că părinţilor copiilor care veneau acasă cu vânătăi după ce erau bătuţi şi bruscaţi de îngrijitoare li se spunea că micuţii s-au lovit singuri.

"Toate imaginile pe care le vedeţi sunt filmate în numai două zile, deci vă puteţi imagina ce se întâmpla în fiecare zi. Părinţii au văzut că micuţii veneau acasă plini de vânătăi, iar când întrebau ce s-a întâmplat li se spunea ba că s-au ciocnit între ei, ba că s-au lovit de vreun obiect. Unii dintre ei veneau acasă mirosind a cafea. Li s-a spus că au mâncat bomboane. Niciodată nu şi-au putut închipui că ei primeau cafea la grădiniţă. (...) Primeau vin înainte de culcare, ca să adoarmă, iar când se trezeau primeau cafea. Acest lucru reiese clar din înregistrările audio care s-au făcut: două angajate vorbeau între ele dacă au servit vinul copiilor", mai spune avocatul.

Potrivit acestuia, dosarul este deschis de aproape jumătate de an, dar a fost întârziat de schimbările apărute în Codul Penal şi cel de Procedură Penală, iar acum se va cere extinderea cercetărilor.

"Filmările sunt din toamna anului 2013, iar plângerea a fost depusă în luna decembrie. Iniţial, plângerea a fost depusă la Parchetul Judecătoriei Constanţa, iar apoi s-a declinat competenţa la Parchetul Tribunalului Constanţa. S-au întârziat cercetările şi din cauza schimbărilor codurilor Penal şi de Procedură Penală, iar în prezent urmează să extindem cercetările şi pentru alte infracţiuni. În momentul de faţă persoanele responsabile sunt cercetate pentru purtare abuzivă şi vom cere extinderea şi pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului pentru că faptele acelor persoane sunt deosebit de grave şi au un efect profund dăunător asupra dezvoltării copiilor", a mai arătat apărătorul părinţilor copiilor abuzaţi.

De asemenea, Ştefan Roman a precizat că se va cere extinderea cercetărilor şi faţă de alte persoane, inclusiv faţă de persoana juridică "Micul Regat", deoarere copiii erau daţi în îngrijire instituţiei, nu unei persoane anume.

El spune că sunt în continuare părinţi care vor să devină parte în dosar, dar, pe de altă parte, există şi părinţi care s-au lăsat foarte greu convinşi, iar o parte dintre ei nu cred în continuare că micuţii au fost abuzaţi.

"Cei care aveau cunoştinţă despre aceste fapte au încercat să aducă lumină asupra cazului şi pentru alţi părinţi care pur şi simplu nu ştiau ce se întâmplă acolo. Chiar ieri (luni - n.r.) a fost o întâlnire între părinţi, ocazie cu care unii dintre ei au văzut imaginile pentru prima dată. (...) Mulţi părinţi s-au lăsat foarte greu convinşi, iar o parte dintre ei nu cred în continuare. Bineînţeles că în grădiniţă sunt copii ai unor părinţi care sunt fie rude, fie cunoştinţe ale personalului ori directoarei şi care au încercat să formeze o tabără împotriva părinţilor care şi-au văzut copiii maltrataţi", a mai spus avocatul.

Acesta a adăugat că reprezentanţii grădiniţei au şters imaginile de pe suportul magnetic pe care erau stocate, la scurt timp după deschiderea dosarului, şi că au încercat să îi discrediteze pe părinţii care au descoperit incidentele.

"Au spus că părinţii acelui copil sunt nebuni, că urmează tratament pentru boli psihice. S-a spus despre copilul lor că este autist, iar după aceea că este retardat mintal. Tot felul de poveşti din acestea pentru a-i discredita şi pentru a-şi păstra cât mai mulţi clienţi", a adăugat apărătorul părinţilor.

Angajaţii Centrului de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" nu au dorit să comenteze acuzaţiile care li se aduc, susţinând că singura persoană abilitată să facă declaraţii este directorul general al instituţiei, Eliza Pufleanu, care s-ar afla în şedinţă încă de dimineaţă.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa declarau, marţi dimineaţă, după ce în presă au apărut imagini cu copiii agresaţi, că grădiniţa respectivă, care este privată, nu are autorizaţie de funcţionare şi nici acreditare.

"Centrul nu este nici autorizat şi nici acreditat. Ei erau obligaţi să ceară un aviz de la Inspectoratul Şcolar. Atât timp cât nu l-au cerut, nu au intrat în baza noastră de date, astfel că nu-l putem verifica. Nu au cerut nici autorizare la ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar - n.r.). Ei puteau funcţiona cu aviz de la noi şi cu autorizaţia de la ARACIP; autorizaţie provizorie şi apoi trebuiau să se acrediteze. (...) Părinţii au încheiat contracte cu acest centru educaţional. Cadrele respective care lucrau acolo aveau contracte cu acest centru, nu au fost înregistrate la ISJ", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, Cristina Ivan.

Centrul de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" se află în zona centrală a Constanţei, având înscrişi aproximativ 60 de copii cu vârste între trei şi şase ani, iar taxele percepute părinţilor sunt cuprinse între 550 de lei pe lună pentru programul 08.00 - 12.00 şi 800 de lei pe lună la programul lung, 08.00 - 17.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici