- Home
- Social
- BUCURESTI, (24.04.2019, 16:31)
- Dora Vulcan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul elevei de la Gheorghe Lazăr care a murit de MENINGITĂ. Trei elevi, depistaţi şi trataţi ca purtători clinic sănătoşi ai virusului
Pentru trei dintre elevii de la liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală, testaţi după ce o elevă a murit săptămâna trecută de meningită, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis, ca purtători clinic sănătoşi ai virusului, transmite Ministerul Sănătăţii.
Urmărește
2865 afișări
Cazul de MENINGITĂ de la Gheorghe Lazăr. Trei elevi, depistaţi şi trataţi ca purtători clinic sănătoşi ai virusului periculos
”În data de 18 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a testat 61 de elevi şi 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante. În cazul unuia dintre elevii tetaţi, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă.
De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, transmite Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.
În afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea şi alte persoane, mai spune ministerul.
Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt şi doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazăr care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş", au fost depistaţi pozitiv – clinic sănătos. Cei doi tineri nu au facut parte dintre contacţii direcţi ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Şi în aceste cazuri, pe masură ce au fost depistate, în 23 şi 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător.
Profilaxia cu antibiotic administrată la contacţii direcţi elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populaţie, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidenţă în jur de 1 la 100.000 de persoane.
Cazuri izolate în România, fără legatură între ele
Un alt caz de infecţie cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în judeţul Botoşani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament şi evoluţia este bună. În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autorităţile sanitare au confirmat al treilea caz de infecţie cu meningocococ la o elevă din judeţul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecţiei, care a dus la deces.
Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supravieţuieşte în mediu, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi la uscăciune, spun specialiştii MS.
În România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legatură între ele. Contacţii au fost testaţi de autorităţile de sănătate publică şi au primit profilaxie cu antibiotic.Anual, în ţara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldează cu decese, mai spune ministerul.
Ministerul Sănătăţii anunţa luni că, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, toate probele exudat luate de la copiii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" au ieşit negative pentru meningită.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, luni, prin intermediul unei informări, că, potrivit informaţiilor furnizate de DSP Bucureşti, toate probele exudat, în număr de 61, luate de la copiii din liceul Gheorghe Lazăr au ieşit negative.
Joi, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Încă un deces cauzat de meningită. Adolescenta din Vaslui, adusă în stare gravă la Iaşi, a murit/ Medic: A fost internată cu o infecţie cu evoluţie devastatoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe